Svijet

Amerikanci upozorili: Rusi na korak od velike ofanzive koja će biti barbarska i nehumana

Dvostranačka delegacija od tri američka senatora u posjeti Kijevu u petak je osudila prolongiranje odluke oko isporuke tenkova Ukrajini, jer tvrde da Rusi spremaju nove napade.

Jedan od njih je upozorio na predstojeću "veliku kontraofanzivu" Rusije, prenosi Reuters.

Rusi spremaju napade

Delegaciju čine republikanac Lindsey Graham, kao i demokrate Richard Blumenthal i Sheldon Whitehouse.

Oni su razgovarali su s novinarima nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prema Grahamu, Zelenskij je tražio "ulaganje, a ne milostinju".

Graham je pri tome izdvojio Njemačku. Izrazio je svoju frustraciju zbog odluke zapadnih saveznika da ne pošalju tenkove Ukrajini. Tu misli i na Sjedinjene Američke Države.

"Umoran sam od budalaština oko toga ko će poslati tenkove i kada će biti poslani", rekao je on.

Njemačkoj je poručio:

"Pošaljite tenkove u Ukrajinu, jer im tenkovi trebaju. U vašem je interesu da Putin izgubi u Ukrajini."

Senator Blumenthal je rekao da zapadni saveznici moraju "okončati konfuziju i haotičnu debatu o tome ko bi trebao poslati tenkove i kada". 

Službeni Berlin je ovih dana pod pritiskom da pošalje svoje tenkove Leopard 2 u Ukrajinu i da dozvoli i drugim zemljama koje posjeduju tenkove njemačke proizvodnje da učino isto.

Na sastanku zapadnih saveznika u Njemačkoj u vojnoj bazi Ramstein u petak nije donesena nikakva odluka o isporuci Leoparda, rekli su zvaničnici, iako su obećane velike količine drugog oružja.

Stoje iza odluke

SAD također i dalje stoje iza svoje odluke da Ukrajini još uvijek ne šalju tenkove Abrams. Rekao je to visoki američki zvančnik u Washingtonu.

Blumenthal je rekao da su zalihe oružja potrebne što je prije moguće za borbu protiv, kako je rekao, predstojeće ruske ofanzive. 

"Rusi su na korak od velike kontraofanzive. Ona će biti barbarska i nehumana kao i sve što su uradili do sada", rekao je on.

Graham i Blumenthal su apelirali na Bidenovu administraciju da Kijevu pošalje tenkove, artiljeriju i ATACMS raketne sisteme. Blumenthal također kaže da bi trebalo poslati i avione. 

"Ne bismo trebali slati američke trupe u Ukrajinu. Ali, trebali bismo Ukrajini pružiti sve što bismo dali i našim trupama da se bore na terenu", zaključio je Blumenthal.