ministar finansija

Amidžić: Prevarili smo ljude koji žive u BiH. Ministarstvo odbrane neće dobiti novac koji traži

Ministar finansija BiH Srđan Amidžić predložit će manji budžet za 2024. nego što je bio u ovoj godini.

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić izjavio je kako će predložiti manji budžet za 2024. nego što je bio u ovoj godini.

"Ne vidim razloga za povećanje budžeta kada neke stvari možemo raditi na efikasniji način, a višak novca ostaviti entitetima, kantonima, lokalnim zajednicama da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme građana", rekao je Amidžić, prenosi BHRT.

Raspodjela putarina

Dodao je da prihodi od poreza koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje rastzu, ali tvrdi da ostaje "ozbiljno pitanje raspodjele putarina".

"To su ozbiljna sredstva koja se nalaze u UIO. Na tom primjeru možemo pokazati da li smo ozbiljna država i da li možemo funkcionirati na ovaj način", ističe ministar.

Govorio je i o prikupljenom novcu na osnovu putarina.

"Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u BiH.

Građani BiH su odvojili neka sredstva. Za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 kilometara autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva.

Tvrdi stavovi

I mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvatam ja tvrde stavove i Republike Srpske i Federacije BiH", poručio je Amidžić.

Govorio je i o drugim spornim pitanjima u Vijeću ministara BiH, uključujući planove Ministarstva odbrane.

"Ja mislim da ni helikopteri ni zakon o sudovima ne mogu da budu najbitnija pitanja kada pričamo o BiH. Pitanje koje stavljamo po strani i koje je bitno je budžet. To je posao koji se nalazi pred nama.

I kad su u pitanju helikopteri i kada je u pitanju Ministarstvo odbrane BiH, postigli smo razumijevanje da taj budžetski zahtjev koji je iznosio oko 1,8 milijardi KM neće biti prihvaćen.

Neće se realizovati kao takav, odnosno mora se korigovati. To je jedna od tema o kojoj moramo da se bavimo pored ovih ostalih", rekao je Amidžić.