Dodikov ministar

Amidžić se pravdao u Banjoj Luci zbog CIK-a pa prozvao svog zamjenika: Potez Hasanovića pokazuje koliko je BiH besmislena

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić izjavio je medijima da je njegov zamjenik Muhamed Hasanović potpisao zahtjev kojim se odobravaju dodatna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), što ne bi bilo problematično da postoji neki ekonomski rezon, te je ocijenio da to pokazuje koliko je BiH besmislena.

Amidžić je kazao da je CIK sada ne samo tijelo koje se bavi provođenjem izbora, nego počinje i da piše budžet, te na taj način dovodi u pitanje funkcionisanje svih drugih budžetskih korisnika.

"U jednoj zemlji apsurda kakva je BiH imate situaciju da CIK može da pošalje budžetski zahtjev koliko god da smatra da je neophodno i s druge strane imate situaciju da će sredstva biti obezbijeđena", naveo je Amidžić, te dodao da je njegov zamjenik jučer potpisao dokument kojim se odobravaju dodatna sredstva CIK-u.

Podsjetimo, kako je Raport već pisao, Amidžić proteklih 15 dana nije želio potpisati odluku s kojom se Centralnoj izbornoj komisiji BiH odobrava dodatnih 4,1 milion KM za održavanje lokalnih izbora u oktobru čime je svjesno prekršio Zakon o finansiranju institucija BiH i sada podliježe sankcijama.

Naime, Zakon o finansiranju institucija BiH koji je 2022. godine, upravo zbog sprečavanja blokada nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt jasno propisuje, da ako ministar finansija ne izvrši obaveze u smislu dodjele sredstava CIK-u za provedbu izbora može biti sankcioniran i iznosom do 20.000 KM.

Ista obaveza i sankcije, propisani su i za zamjenika ministra finansija BiH, no u ovom slučaju zamjenik ministra finansija Muhamed Hasanović (SDP) potpisao je odobrenje za isplatu CIK-u oko 4,1 milion dodatnih sredstava za izbore i ispunio svoju zakonsku obavezu.

Amidžić je upitao da li neko misli da je normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, parlamenta.

"Njih to ne interesuje, napišu zahtjev i misle da Ministarstvo to treba da odobri", rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci, te dodao da nije spreman da odobri takav zahtjev.

On je upitao kako će funkcionisati BiH, te podsjetio da je do sada CIK tražio 150 miliona KM za sprovođenje izbora, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, ovo je ozbiljan problem koji nema ekonomsku logiku.

Amidžić je podsjetio da je ranije u obje instrukcije koje je potpisao naveo da se "ne nalaze sredstva koja su neophodna da se sprovodi 'Schmidtov izborni zakon'".

"Kolege iz opozicije su me prozivale da sam lagao, obezbijedio sredstva ali kako naš narod kaže 'ako laže koza ne laže rog'. Postavlja se pitanje, ako su bila obezbijeđena sredstva zašto je Hasanović morao da obezbijedi dodatnih blizu 4,2 miliona KM za CIK", rekao je Amidžić.

On je ponovio da Ministarstvo nije obezbijedilo nijednu KM CIK-u da bi se sprovodio nametnuti zakon, kao i da je cilj bio da na izbore izađu opozicione i bošnjačke partije.

Amidžić kaže da "su sve ovo dokazi da BiH apsolutno ne funkcioniše", kao i da bi "se povećala funkcionalnost oba entiteta kada bi svako odlučivao o svojoj sudbini".

Govoreći o budžetu BiH, Amidžić je rekao da "je veliki broj institucija BiH apsolutno besmislen", kao i da se usvojenim budžetom "ništa neće promijeniti".

"Samo dva puta je u historiji BiH usvojen budžet na vrijeme i to govori o ozbiljnosti fukcionisanja zajedničkih institucija. To je potrošački budžet. Gotovo milijardu KM ide isključivo na plate, više od 200 miliona KM na materijalne troškove", naveo je Amidžić.