sve je napetije

Analiza CNN-a: Tenzije eskaliraju između Bidena i Trumpa uoči ključne bitke

Ogorčene tenzije eskaliraju između Joea Bidena i Donalda Trumpa oko utrke i budućnosti Vrhovnog suda dok se pripremaju za najkritičniji sukob u predsjedničkoj debati u posljednjih nekoliko godina, piše CNN.

Trag kampanje 2024. napravio je rijedak zaokret od sudnica tokom vikenda prema konvencionalnijim bojnim poljima: prikupljanju sredstava, vitalnim glasačkim blokovima i oscilacijskim državama koje će odlučiti o izborima.

Kampanje Bidena i Trumpa borile su se oko glasova crnačkih Amerikanaca, tradicionalne demokratske baze moći u kojoj bivši predsjednik pokušava da se probije uprkos svojoj okaljanoj ličnoj historiji o rasi.

Ovo dolazi kada republikanci prihvataju svog potencijalnog kandidata uprkos njegovoj krivičnoj osudi i pokušaju da ponište izborni rezultat 2020., ulažući sve ili ništa na Trumpa dok pokušavaju da osvoje Bijelu kuću i Senat i zadrže Dom.

Predsjednik Biden, koji je u subotu odletio direktno sa svog drugog putovanja u Evropu u roku od sedam dana na sjajnu holivudsku akciju prikupljanja sredstava u Los Angelesu, tamo je utvrdio da bi jedan od "najstrašnijih" dijelova drugog Trumpovog mandata bio mogućnost koju bi njegov rival iskoristio i imenovao tvrdokornije konzervativne sudije Vrhovnog suda.

Bivši predsjednik Barack Obama, koji se pridružio svom bivšem potpredsjedniku na prikupljanju sredstava, u međuvremenu je žalio zbog činjenice da republikanci trebaju nominirati kandidata kojeg je "porota njegovih kolega osudila po 34 tačke".

Kandidati se postavljaju za prvu predsjedničku debatu

Kampanja se intenzivira uoči prve predsjedničke debate 2024. , na CNN-u 27. juna, što je potencijalno odlučujući trenutak kampanje u kojoj bi bivši predsjednik mogao pobijediti postojećeg predsjednika koji ga je smijenio s funkcije tek drugi put u historiji.

Obračun u Atlanti odigrat će se s 81-godišnjim Bidenom pod ekstremnim pritiskom da pokaže da je spreman za još jedan četverogodišnji mandat usred sveopće zabrinutosti birača zbog njegovih poodmaklih godina i nakon Trumpovog neprestanog ismijavanja mentalne oštrine i fizičkog stanja vidno ostarjelog predsjednika .

Bivši predsjednik stalno ismijava Bidena, a to bi moglo, međutim, smanjiti očekivanja za Bidenov učinak, povećavajući izglede da bi energična predsjednička predstava mogla imati sličan učinak kao i njegovo ovogodišnje obraćanje o stanju Unije, što je privremeno smirilo zabrinutost. Nestabilno ponašanje bivšeg predsjednika posljednjih dana, uključujući i nakon što je u petak obilježio svoj 78. rođendan, podstiče Bidenovu kampanju da tvrdi da Trumpovo stanje duha – kao i njegov pokušaj da slomi američku demokratiju prije četiri godine – znači da nije sposoban za povratak na funkciju.

Prošle sedmice, kampanja je opisala Trumpa kao "nezavisnijeg nego ikad prije" nakon što se vratio na Capitol Hill po prvi put od napada njegovih pristalica 6. januara 2021. da bi ga prihvatili poslanici Predstavničkog doma i Senata GOP-a.

Prva predsjednička debata u ovoj kampanji je neobično rana, što znači da bi mogla dati predsjedniku priliku da potakne trku u Bijeloj kući koja je uglavnom stabilna mjesecima. Trump ima snažne ankete u ključnim nestabilnim državama.

Bajden se očigledno drži sužavanja puta kroz izbornu mapu cijele zemlje do 270 glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkom mjestu.

Predsjednika sputava bol koji osjećaju mnogi Amerikanci zbog visokih cijena i povišenih kamata zbog kojih je teško priuštiti nove domove i kredite za automobile - dajući Trumpu priliku da izazove nostalgiju o ekonomiji prije pandemije tokom svog mandata.

CNN je u subotu objavio nove detalje debate, s kojima su se složile obje kampanje. Događaj će se održati u televizijskom studiju, a ne pred publikom uživo.

To će uključivati ​​dvije reklamne pauze, tokom kojih će osoblju kampanje biti zabranjeno komunicirati sa svojim kandidatom.

Obojica su se složila da se pojave na uniformnom podijumu, a njihove pozicije će biti određene bacanjem novčića. Mikrofoni će biti isključeni osim kada kandidat dođe na red.

Očekuje se da će Biden kasnije ove sedmice krenuti u Camp David na intenzivnu debatu u kojoj će biti uključen njegov bivši šef kabineta Ron Klain, koji je decenijama školovao demokratske kandidate uoči debata.

Trump je održao politički forum sa grupom savjetnika i Marcom Rubioom sa Floride i Ericom Schmittom iz Missourija kada je prošle sedmice bio u Washingtonu.

Njegovi pomoćnici su insistirali na tome da se bivši predsjednik neće nužno uključiti u tradicionalne pripreme za debatu, već će se oslanjati na intervjue i skupove kako bi usavršio svoj pristup.

Međutim, Trumpovi intervjui, uglavnom s konzervativnim medijima, često su puni softball pitanja.

I preskočio je sve primarne debate GOP-a, tako da možda neće biti potpuno spreman za Bidena.

Trump nastoji slomiti Bidenovu podršku među crnim glasačima

U utrci koja će se uključiti u šačicu nestabilnih država o kojoj se može odlučiti samo hiljadama glasova, bilo koji dio, koji bilo koji kandidat može uzeti iz jezgre izborne jedinice drugog mogao bi biti presudan. Zbog toga je Trump proveo subotu u Mičigenu, nastojeći da iskoristi znake slabljenja entuzijazma za Bidena među crnim glasačima.

Bivši predsjednik je predstavio svoju koaliciju "Crni Amerikanci za Trumpa", koju podržavaju istaknuti crni republikanci, uključujući senatora iz Južne Karoline Tima Scotta i zastupnika Floride Byrona Donaldsa.

U intervjuu sa Semaforom u petak, Trump je izjavio:

"Nisam rasista".

Dodao je:

"Imam toliko prijatelja crnaca, a da sam rasista, oni ne bi bili prijatelji, znali bi bolje od bilo koga, i to brzo“.

Govoreći u subotu u crkvi u Detroitu koja je pretežno crna, Trump je lažno tvrdio da su crni radnici prošli mnogo bolje u njegovom prvom mandatu nego pod Bidenom u nastojanju da iskoristi kamen temeljac svoje kampanje - imigraciju - u apel manjinama za koje tvrdi da gube svoje poslove za migrante bez dokumenata.

On također ističe Bidenovu ulogu kao senatora u donošenju zakona o kriminalu iz 1990-ih koji je rezultirao visokim stopama zatvaranja među crnim građanima. Prema izlaznim anketama CNN-a 2020., Trump je osvojio otprilike 1 od 10 crnih glasača.

Ali nedavna anketa New York Timesa/Siena Collegea pokazala je da je bivši predsjednik osvojio više od 20% crnih glasača u državama na bojnom polju.

Ako može smanjiti Bidenovu prednost među ključnim demografskim kategorijama u gradovima poput Filadelfije, Detroita i Milwaukeeja, Trump bi mogao poboljšati svoje šanse da osvoji Pennsylvaniju, Michigen i Wisconsin, navode koje čine Bidenov najbolji put da zadrži Bijelu kuću.

Bidenova kampanja uzvratila je Trumpovom apelu na pouzdanu jezgru birača koja je pomogla da se Biden podigne na mjesto predsjednika, ističući kontroverze, uključujući Trumpov zahtjev za smrtnom kaznom protiv petoro mladića koji su pogrešno osuđeni za napad i silovanje u Central Parku 1980-ih i njegova rasistička kampanja oko Obamine rodne kuće.

“Sigurno nismo zaboravili da se Trump u više navrata umiljava bijelcima i demonizira crnačke zajednice u svoju političku korist – jer je upravo to ono što će učiniti ako osvoji drugi mandat”, rekla je Jasmine Harris, direktorica crnih medija za Biden kampanja.

Obama je također pucao na mogućeg kandidata GOP-a kada ga je voditelj Jimmy Kimmel na skupu sredstava za prikupljanje sredstava u Los Angelesu pitao šta misli o Trumpovim tvrdnjama da je učinio više za crnce od bilo kojeg predsjednika u historiji.

Bivši predsjednik je odgovorio:

„Jedna stvar koju je uradio, na primer, bila je da se osjećaju još bolje u vezi sa prvim crnim predsjednikom.”

Biden je 'izludio' većinu u Vrhovnom sudu

Političke akcije prikupljanja sredstava često su zatvorene.

Ali, činilo se da je Bidenova kampanja željela prikazati predsjednika u neformalnom okruženju s Obamom i zvijezdama uključujući Juliju Roberts i Georgea Clooneyja.

Predsjednik se zaustavio u Washingtonu samo kako bi napunio gorivo Air Force One na putu kući sa samita G7 u Italiji prije događaja, koji je uslijedio nekoliko dana nakon što je njegov sin, Hunter Biden, proglašen krivim po optužbama za oružje nakon suđenja u Delawareu.

Predsjednikova kampanja u nedjelju je objavila video sa prikupljanja sredstava u kojem Biden spominje kontroverzu oko zastava koje je podigla supruga sudije Samuela Alita za koje su kritičari upozorili da su politički provokativne. „Ako bude ponovo izabran, postaviće još dvije da vijore naopačke“, rekao je Biden.

Na Kimelovo pitanje da li smatra da je ovo najstrašniji dio drugog Trumpovog mandata, Biden je odgovorio: "To je jedan od najstrašnijih dijelova". Predsjednik je dodao: "Vrhovni sud nikada nije bio tako neuredan kao danas, mislim nikad."

Godinama prije nego što je konzervativna većina u Vrhovnom sudu koju je izgradio Trump poništila ustavno pravo na abortus, republikanci su u centar svojih predsjedničkih predizbornih kampanja stavili sudbinu najvišeg suda nacije.

Biden je ovog vikenda dao najjasniji pokazatelj da demokrate sada očajnički žele da igraju na istom terenu.