Politika

Andelija se posipa pepelom: Prvo poručio rudarima da zarade plaće, a sad će im ipak isplatiti pomoć?

Nakon što je direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija donio sramnu odluku kojom će se po 750 KM isplatiti radnicima, ali ne i rudarima, nastala je pobuna.

Naime, Andelija (SDA-ovac kojeg je DF postavio za direktora) je odlučio pomoći uposlenicima Elektroprivrede BiH sa po 750 KM smatrajući da rudarima ne treba pomoć jer svakako dobivaju neku pomoć na plaću, te im poručio da počnu zarađivati ono što dobiju.

Zbog ovakvog odnosa rudari su blokirali rad.

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, “Raspotočje” i “Stara jama”, obustavili su proizvodnju – potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Navodi kako su jamu napustili i rudari u pogonu “Raspotočje”, koji su bili sišli u jamu u drugoj smjeni pa su se i zenički rudari priključili rudarskom neposluhu, u koji su stupili rudari iz koncerna JP EPBiH.

“Upravo sam se vratio iz Raspotočja, gdje su rudari također napustili jamu. Svi su stali i stupili u rudarski neposluh, nakon što su danas saznali da je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH svojim zaposlenim isplatila po 750 KM. Rudari su izostavljeni iz te isplate pa, ako mogu bez rudara, eto im neka rade. Proizvodnju su obustavili svi u Brezi, Kaknju…”, kaže Avdić.

JP EPBiH je u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH donijela odluku o isplati novčane pomoći radnicima na ime pomoći zbog rasta inflacije, ali pomoć, podsjeća Avdić, nije isplaćena rudarima iz rudnika koji posluju u sklopu tog koncerna.

Nakon ovog pritiska, iz Elektroprivrede su ipak popustili da su naveli da će naložiti rudnicima da rudarima isplate isto.

Očito je neko od Andelijinih političkih nalogodavaca reagirao te mu naložio da problem riješi zbog prediuborne kampanje, jer je njegova hitra promjena stava drugačije neobjašnjiva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare