Vijesti

Andrej Plenković u Mostaru: Pomoći ćemo BiH na njenom evropskom putu

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako će Hrvatska učiniti sve što je u njenoj moći kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

“Ja sam izrazito zadovoljan da su političke stranke u BiH pokazale visok stupanj zrelosti nakon prošlih izbora. Da je došlo do formiranja institucija na središnjoj razini zaista brzo u usporedbi s ranijim slučajevima”, kazao je Plenković novinarima u Mostaru uoči početka zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Andrej Plenković: Radije se posjeti Krišto

On je čestitao predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto na imenovanju. Dodao je kako se raduje njenoj posjeti Zagrebu sredinom februra.

Tada će se, kako je kazao Plenković, dogovoriti čitav niz zajedničkih aktivnosti na unaprjeđenju odnosa BiH i Hrvatske.

“To govorim kao sada već sedmu godinu premijer RH, čija Vlada poštuje BiH. Želimo unaprijediti odnose s BiH, poštujemo tri konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u BiH.

Zainteresirani smo za njenu stabilnost, njen gospodarski rast i za njenu socijalnu sigurnost”, dodao je Plenković.

Hrvatski premijer kazao je kako je Hrvatska u proteklom razdoblju učinila sve da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

“Čestitam vam na tom statusu. Mi ćemo učiniti sve da vam pomognemo, na sve moguće načine. Kako bi BiH što prije ulovila korak s drugim državama na jugoistoku Europe, koje su u nešto poodmakloj fazi pristupnih pregovora”, kazao je Plenković.

Što prije formirati Vladu FBiH

Dodao je kako će Vlada RH ujedno nastaviti pružati podršku hrvatskom narodu u BiH.

“Drago mi je da se u ovoj deklaraciji, koju će usvojiti HNS BiH, kaže da je BiH domovina i hrvatskog naroda u BiH. To je u potpunosti na tragu onoga što sve političke stranke i hrvatska vlada stalno govore.

Stoga želimo na toj premisi graditi potporu hrvatskom narodu i kada je riječ o identitetu, pravima, zastupljenosti. Tu pozdravljam ove iskorake. Ono što je učinio visoki predstavnik, gdje se osigurala komformnija pozicija kada je u pitanju Dom naroda FBiH”, kazao je hrvatski premijer.

On je pozvao predstavnika bh. političkih stranaka da što prije formiraju Vladu FBiH.

“To je ono što se očekuje i to je velika poruka međunarodne zajednice, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Da trebamo vidjeti funkcionalnu skladnu BiH u kojoj će se svi osjećati dobro, ići naprijed.

Hrvatska će u tom procesu, kao i sve ove godine, biti najsnažniji zagovaratelj”, zaključio je Plenković.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare