Svijet

Angela Merkel se oglasila nakon šest mjeseci: Evo šta je rekla o ruskoj invaziji na Ukrajinu

U prvom javnom obraćanju u šest mjeseci, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubinskom prelomnicom" u historiji Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

"Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i podrška njenom pravu na samoodbranu", rekla je Merkel.

Kazala je da podržava napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, NATO, G7 i Ujedinjeni narodi kako bi osigurali da se zaustavi "barbarski rat i agresija Rusije".

Merkel je govorila pred blizu 200 na svečanosti za Reinera Hoffmanna koji je nedavno odstupio s čelnog mjesta utjecajne Konfederacije njemačkih sindikata.

Istaknula je da će posljedice rata biti dalekosežne, posebno za Ukrajinu, ali i za cijeli kontinent, prenosi "Jutarnji list".

Merkel se osvrnula i na zvjerstva nad civilima, spomenuvši Buču, mjesto blizu Kijeva, u kojem su pronađene stotine ubijenih civila.

Malim tračkom nade u toj "beskrajnoj žalosti" nazvala je golemu podršku koju Ukrajincima pružaju susjedne zemlje, navodeći Poljsku i Moldaviju kao primjer.

"Nikada ne bismo smjeli uzimati mir i slobodu zdravo za gotovo", naglasila je Merkel.