NOVO PARTNERSTVO

Apple navodno neće plaćati integraciju ChatGPT-4o sa Siri

Apple je na WWDC-u najavio novo partnerstvo s OpenAI-jem za integraciju ChatGPT-4o u Siri . Ažurirani virtualni asistent, uključen u iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia, uskoro će pokretati ChatGPT 4o. Međutim, prema Marku Gurmanu iz Bloomberga, OpenAI neće ništa direktno zarađivati od ovog sporazuma.

Izvori upoznati s partnerstvom rekli su da Apple vjeruje da promicanje OpenAI-jevog brenda i tehnologije na njegovu bazu od preko 1 milijarde aktivnih uređaja daje veću vrijednost od plaćanja u novcu. Smatra se da bi više korisnika Applea koji koriste ChatGPT moglo dovesti do povećanja broja prijava za pretplatu na ChatGPT Plus nivo od 20 USD mjesečno. Apple također može uzeti postotak tih naknada kao preporučeni partner.

U svom izvještaju , Mark Gurman je napisao;

Apple ne plaća OpenAI-u kao dio partnerstva, rekli su mi ljudi koji su željeli ostati anonimni jer su uvjeti ugovora privatni. Umjesto toga, Apple vjeruje da je guranje marke i tehnologije OpenAI-ja na stotine miliona svojih uređaja jednake ili veće vrijednosti od novčanih plaćanja.

Iako bi računalni troškovi podrške ChatGPT-u za bezbroj Siri zahtjeva mogli postati poprilični za OpenAI, postoji potencijal za nove izvore prihoda. Apple također namjerava tražiti dijeljenje prihoda od partnera kao što je Google za funkcije koje pokreću njegove AI tehnologije, s ciljem nadoknade novca za oglašavanje na pretraživačkoj mreži koji idu Googleu.

Za početak, poboljšane AI sposobnosti bit će dostupne samo na engleskom jeziku, iako je za sljedeću godinu planirano više jezika. Uz ChatGPT za Siri, Apple također planira ponuditi i druge chatbotove. Iako se tvrdilo da Apple pregovara s Googleom za Gemini , ta glasina nikada nije potvrđena.

S druge strane, ChatGPT s GPT-4o glasovnim mogućnostima i dalje će biti dostupan kao samostalna aplikacija za Apple uređaje. Vrijedno je napomenuti da je ChatGPT-4o, koji je objavljen prošli mjesec , dostupan svima, uključujući freeware korisnike.