PROTOTIP

Apple radi na dva modela sklopivih telefona

Kompanija Apple ozbiljno razmatra razvoj sklopivog iPhonea, pri čemu su u toku testiranja dva prototipa s stilom sličnim Flip modelu. Iako se ne očekuje da će se ti uređaji pojaviti na tržištu prije 2026. godine, Apple radi na rješavanju izazova s naborima zaslona i dizajniranju šarke koja omogućuje ravno ležanje zaslona.

Apple se ozbiljno prihvatio razvoja sklopivog telefona, prema najnovijim glasinama koje kruže. Izvješća sugeriraju da se radi na razvoju čak dva prototipa, što bi moglo rezultirati izlaskom na tržište s dva modela istovremeno, poput konkurentskog Samsunga koji je lansirao Galaxy Z Flip i Galaxy Z Fold serije. No, prema glasinama, Apple se fokusira na razvoj dva prototipa s stilom sličnim Flip modelu, što implicira manje modele.

Prema novim informacijama dobivenim od “osobe koja izravno poznaje situaciju”, Apple trenutno testira dva sklopiva prototipa iPhonea. Ovi uređaji slijede stil preklopa, poput Samsung Galaxy Z Flip5 i Oppo Find N3 Flip, umjesto većih uređaja poput Samsung Galaxy Z Fold5 ili OnePlus Open.

Međutim, treba napomenuti da ovi prototipi nisu dijelovi Appleovih trenutnih planova za masovnu proizvodnju ni ove ni sljedeće godine, što znači da bi se prvi sklopivi iPhone mogao pojaviti najranije u jesen 2026. godine, pod uvjetom da projekt bude uspješan.

Apple je navodno razgovarao s najmanje jednim azijskim proizvođačem o nabavi dijelova za sklopivi iPhone, ali sve to podložno je promjenama.

Kompanija ima visoke standarde, pa projekt može biti otkazan u bilo kojem trenutku ako ne zadovolji njihove kriterije. Interesantno je da Apple već od 2018. godine razmatra ideju sklopivog uređaja koji bi bio tanak poput trenutnih iPhone modela kada je zatvoren, ali tehnologija baterija i zaslona još uvijek nije bila spremna za takav proizvod.

Jedan od zanimljivih detalja je da je Apple želio da sklopivi iPhone ima zaslon s vanjske strane kada je presavijen, slično Huaweijevom Mate X modelu. Međutim, takav dizajn može rezultirati problemima s oštećenjem ekrana, što je vjerojatno razlog zašto su se fokusirali na modele s unutrašnjim preklopom.

U 2020. godini, Apple je privremeno odustao od razvoja sklopivog iPhonea kako bi se fokusirao na sklopivi iPad. Sada se čini da se na oba projekta radi paralelno, pri čemu se inženjeri trude riješiti probleme s naborima zaslona i dizajnirati šarku koja omogućuje da zaslon leži potpuno ravno, čime se osigurava da Apple Pencil neće biti negativno pogođen upotrebom.

Za sklopivi iPad koriste se zasloni proizvedeni od strane LG i Samsung Display, no još uvijek nije jasno koje će firme proizvoditi zaslone za sklopivi iPhone.

Appleov sklopivi model neće se pojaviti na tržištu prije 2027. godine, no očekuje se da ćemo uskoro vidjeti makar rendere i prve prikaze onoga što možemo očekivati.

Dok Apple ozbiljno eksperimentira s oblikom i tehnologijom sklopivih telefona, krajnji proizvod još uvijek nije blizu masovne proizvodnje. Ipak, s obzirom na konkurenciju i brzi razvoj tehnologije, možemo očekivati da će sklopivi iPhone postati stvarnost u bliskoj budućnosti.