CARPLAY

Apple se dosjetio kako smanjiti mučninu za putnike u autima koji gledaju u mobitele

Apple je ovih dana otkrio pregršt novosti za CarPlay, no možda najbolja nova ideja ove kompanije ne tiče se ovog sistema već samih mobitela iPhone i tableta iPad.

Radi se o funkciji Vehicle Motion Cues koja za cilj ima smanjiti mučninu koja se kod nekih putnika u automobilima javlja dok gledaju u mobitele tokom vožnje. Kao što je Apple objasnio, mučnina u vožnji obično je uzrokovana osjetilnim sukobom između onoga što osoba vidi i onoga što osjeća. U ovom slučaju, zaslon u koji gledate miruje dok osjećate da se vozilo kreće što utječe na to da organizam može reagirati mučninom.

Kako bi se smanjio ovaj učinak, Vehicle Motion Cues će prikazivati animirane tačke na rubovima zaslona koje simuliraju promjene u načinu na koji se vozilo kreće. Na primjer, tokom skretanja ulijevo tačkice se kreću udesno, i u suprotnom smjeru tokom skretanja udesno. Također, prilikom ubrzavanja, tačkice se pomiču od vrha zaslona prema dnu, te u suprotnom smjeru prilikom kočenja. Sva ova kretanja simuliraju kretanje samog tijela tokom vožnje.

Iako će ove tačkice nekima možda djelovati ometajuće na zaslonu mobilnog telefona, bit će odlično ako će nekima pomoći da izbjegnu mučninu tokom vožnje. Naravno, ova funkcija će se moći uključiti ili isključiti po želji, tako da tačkice neće ometati one kojima nisu potrebne.

CarPlay sistem projekcije zaslona telefona na zaslon automobila dobiva niz novih funkcija za lakše korištenje osobama s invaliditetom, slušnim smetnjama ili problemima s vidom. Car Play sada uključuje novu glasovnu kontrolu koja korisnicima omogućuje navigaciju aplikacijama i njihovo pokretanje s pomoću glasa. Tu je i nova funkcija Sound Recognition koja ima za cilj pomoći osobama koje su gluhe ili nagluhe prikazivanjem vizua

Novost je i upozorenje koje sistem emitira kada čuje automobilsku trubu ili sirenu na vozilima poput hitne pomoći. Novi filteri olakšat će preglednost i korištenje sučelja sistema CarPlay osobama koje su daltonisti.