samo u bih

Apsurd sistema: Novaliću i Zildžiću bit će oduzeti mandati s datumom presude. Ali dok CIK to ne usvoji, oni će raditi u Parlamentu

Centralna izborna komisija BiH danas je zvanično zatražila od Suda BiH pravosnažne presude protiv SDA-ovaca Fadila Novalića i Salke Zildžića.

CIK-u ove presude trebaju kako bi pokrenuli procedure da im se oduzmu mandati zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

No, u cijeloj priči postoji jedan apsurd, koji je bio i tema diskusije člana CIK-a Željka Bakalara tokom današnje sjednice.

Naime, on je kazao da će CIK nakon što dobije pravosnažne presude protiv zastupnika, njima oduzeti mandat s datumom donošenje presude.

Zildžić je osuđen krajem septembra prošle godine, tačnije 25. septembra, a iako će mu mandat prestati važiti s tim datumom, do odluke CIK-a on učestvuje na sjednicama i donosi odluke!?

Isto će biti i s Fadilom Novalićem, zastupnikom koji učestvuje u radu Parlamenta FBiH, parlamentarnih komisija, a bit će mu oduzet mandat.

Radi se o apsurdu da će oni uprkos pravosnažnoj presudi - bez imalo stida i osjeća krivice - raditi u Parlamentu dok CIK ne donese odluku o oduzimanju mandata i to s datumom donošenje pravosnažne presude od strane suda!

Naravno, takav apsurd ne ometa ni Novalića ni Zildžića, kao što nije ni NiP-ovog Halila Bajramovića, da nastave raditi iako znaju da faktički ne mogu više biti zastupnici.

Tu se s pravne strane može postaviti i pitanje legalnosti odluka koje se donose s njihovim učešćem, jer oni faktički odlučuju u trenutku kada ne bi smjeli imati mandat.