bh. ambasador

Arnaut napisao osvrt na posjetu Bećirovića Njemačkoj: Diplomatski signali koje smo dobili su od suštinske važnosti

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut objavio je osvrt na posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ovoj državi gdje se sastao sa najvišim zvaničnicima.

"Zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića SR Njemačkoj upriličena tokom protekla dva dana je potvrda da svjedočimo potpuno novom kvalitetu i zamahu u odnosima sa državom koja je ključni saveznik Bosne i Hercegovine, kako na našem putu ka Evropskoj uniji tako i prema NATO savezu.

Dva su faktora koja ovo potkrjepljuju: kontinuitet suštinskog djelovanja, te diplomatski signali.

Po pitanju kontinuiteta, ovo je druga posjeta Bećirovića Berlinu u samo pet mjeseci. Oba puta se susreo sa kancelarom Scholzom. U decembru je održao i zvaničan sastanak sa ministrom odbrane Pistoriusom, a ovaj put sa predsjednikom Steinmeirom. U međuvremenu se u Sarajevu ponovo susreo sa ministrom Pistoriusom, a potom i sa ministricom vanjskih poslova Baerbock, te brojnim drugim njemačkim zvaničnicima i članovima Bundestaga.

Svi sastanci, a pogotovo ovi u Berlinu, obilovali su suštinskim temama, sa fokusom na iznalaženje rješenja: od zaštite stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine u svjetlu malignog ruskog uticaja, preko značaja, za brojne bh. građane u ovoj zemlji, što bržeg usvajanja izmjena njemačkog zakona o državljanstvu, neophodnih reformi za otvaranje pregovora sa EU, modaliteta daljeg napretka na NATO putu, jačanja kapaciteta, kako ljudskih tako i materijalnih, misije EUFOR-a, konkretnih ekonomskih projekata, potrebe zaštite ingerencija OHR-a i Ustavnog suda BiH, pa sve do uzajamne podrške u međunarodnim institucijama, uključujući unutar UN-a.

Kada su diplomatski signali u pitanju, oni su za netrenirano oko naizgled simbolični, ali su od jednake suštinske važnosti kao i ovaj kontinuitet. Prvenstveno, izuzetno su rijetke zemlje čiji državnici dobiju priliku u tako kratkom roku dva puta posjetiti Berlin i oba se puta susresti sa kancelarom, koji se pored obaveza prema blizu 90 miliona svojih građana svakodnevno bavi njemačkim nastupom na kriznim žarištima širom svijeta.

Kada se to omogući jednom državniku iz Bosne i Hercegovine, uprkos našem kompleksnom ustavnom ustrojstvu, onda je to nesumnjiv signal da se na taj odnos gleda sa stanovišta strateškog partnerstva.

S tim u vezi, danas okončana posjeta je prva u istoriji odnosa između naše dvije zemlje u kojoj je sam predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvan u zvaničnu posjetu SR Njemačkoj. Također je prva u istoriji tih odnosa tokom koje je doček uz vojne počasti upriličen u sjedištu šefa države, umjesto šefa vlade.

Tome je neophodno dodati i druge, još suptilinije signale, poput činjenice da je predsjednik Steinmeier inicirao privatni, tête-à-tête, susret prije sastanka sa delegacijama koji nije bio predviđen protokolom. Šta više, kancelar Scholz je, opet mimo protokola, odlučio kompletan sastanak sa Bećirovićem u trajanju od preko sat vremena održati nasamo u svom uredu. Takva praksa je jako rijetka, i ona bez izuzetka signalizira izuzetno pozitivan odnos prema temama za diskusiju, ali i povjerenje prema sagovorniku.

U konačnici, puno naših građana mi je reklo da su bili ponosni u ovim danima gledati bosanskohercegovačku zastavu širom Berlina, kako ispred institucija SR Njemačke, tako i u koloni zvaničnih vozila njemačke Vlade.

Predsjednička posjeta je kruna diplomatskog djelovanja. Zadovoljstvo je dogovoriti i organizovati već drugu u pet mjeseci, pogotovo zvaničnu i na ovakvom nivou. A s obzirom na taj novi kvalitet u odnosima između Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, znam da ih još predstoji", napisao je Arnaut.