Ambasador BiH u Njemačkoj

Arnaut za Raport: O Schmidtovom pasošu se ne vodi nikakva istraga

Aktuelni visoki predstavnik u BiH ima podršku Njemačke. Posebno mi je drago što sam u prilici da zagovaram da nije vrijeme za odlazak OHR-a

Damir Arnaut, ambasador BiH u Njemačkoj kazao je za Raport da se u Njemačkoj ne vodi nikakva istraga o pasošu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kako to tvrdi Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS.

"U Njemačkoj se o Schmidtovom pasošu ne vodi nikakva istraga. Njemački diplomatski pasoš mu je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, upravo na osnovu funkcije koju obavlja u BiH", kaže Arnaut za Raport.

Arnaut je otkako je 26. augusta predao akreditive njemačkom predsjedniku Frank-Walter Steinmeieru, poduzeo niz diplomatskih aktivnosti o nekim trenutno najaktuelnijim pitanjima od interesa za Bosnu i Hercegovinu. Za Raport, Arnaut kaže da je osim s njemačkim predsjednikom imao niz susreta s brojnim zastupnicima njemačkog Bundestaga, i sa zvaničnicima Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

"U svim tim razgovorima naglašena je podrška Njemačke za visokog predstavnika. Posebno mi je drago što sam u prilici da zagovaram da nije vrijeme za odlazak OHR-a i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i što to nailazi na značajnu podršku", kaže Arnaut.

Također, Damir Arnaut, ambasador BiH u Berlinu ističe da je predmet njegovih razgovora s njemačkim zvaničnicima i državna imovina u BiH.

"Veoma mi je bitno u svim razgovorima naglasiti važnost pitanja državne imovine. Neophodno je sagovornicima pojasniti da je to i prema Ustavu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Ustavnog suda BiH imovina države BiH i da se tu ne radi o minornom pitanju, nego o enormnim resursima koji bi kada pripali entitetima bili rasprodani da održe na životu trenutni režim u Republici Srpskoj. S time bi bili oštećeni upravo građani tog bh. entiteta, a efikasnost njemačkih sankcija bila bi poništena", kazao je Arnaut.