Izbori u starom gradu

Arnautović: Odustajanje osoba iz biračkih odbora problem uočen i prethodnih izbora

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović ukazao je na odustajanje osoba iz biračkih odbora, na prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, ali i naglasio da je to problem sa kojim su se suočavali i dosad.

Također, kaže da bi se do narednih izbora mogao izmijeniti taj dio izbornog zakonodavstva, a predlaže da bi najbolja opcija bila da birački odbor čine državni službenici, osobe iz obrazovnih institucija i slično tome.

"Razgovarali smo u općinskoj komisiji i sa supervizorima. Ima nekih problema koji su uočeni i na prethodnim izborima. To je odustajanje članova biračkih odbora, koji su predloženi od političkih subjekata. Iz godine u godinu mi na to ukazujemo, birački odbori su najslabija tačka. Tu treba izmijeniti zakon", kaže Arnautović.

Odustajanje članova biračkih odbora, kao dodatni problem Općinskoj izbornoj komisiji, naglasila je predsjednica Općinske izborne komisije Nevzeta Mulalić. Danas, u izbornom danu, odustalo je njih šest, a jučer više od deset, kazala je Feni Mulalić.

"Taj problem se rješava u hodu imenovanjem članova čija imena su na rezervnoj listi", rekla je također predsjednica Općinske izborne komisije.

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu održavaju se nakon što je dosadašnji načelnik Ibrahim Hadžibajrić uhapšen, ove godine u maju, zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela. Kandidati za novog načelnika su Irfan Čengić iz Socijaldemokratske partije BiH i Dženan Selimbegović iz Stranke demokratske akcije. Čengić je danas glasao na njegovom biračkom mjestu u Osnovnoj školi 'Vrhbosna', a Selimbegović na sarajevskom Ekonomskom fakultetu.