Predsjednik CIK-a

Arnautović pisao ambasadorima Kvinte: Sve su žešći pritisci i napadi na CIK

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović uputio je pismo OHR-u, Delegaciji EU, Misiji OSCE-a, te ambasadama članica Kvinte u kojem ukazuje na kontinuirane napade političkih stranaka na ovu instituciju.

Posljednjih godina, počeli su žestoki pritisci, zastrašivanja, napadi i prijetnje vladajućih struktura smjenom i stavljanjem pod političku kontrolu CIK-a BiH.

Vladajuća koalicija na državnom nivou planira u proceduru uputiti izmjene Izbornog zakona kojim bi se, u postupak njihovog imenovanja, uključio i Dom naroda, a iz Komisije za izbor i imenovanja, koja predlaže članove CIK-a, isključuju se članovi koje je do sada imenovao predsjednik CIK-a i članovi Komisije koje po postojećim rješenjima imenuje predsjednik VSTV-a, navodi se u pismu, prenosi Federalna.ba.

On naglašava i podsjeća da su članovi CIK-a imenovani u skladu sa Zakonom te da je pitanje legaliteta imenovanje članova CIK-a riješeno sudskim presudama u više predmeta.

Ukazao je i na to da je 17. maja ove godine jednoj članici CIK-a istekao mandat, ali komisija za imenovanje novog člana niti je raspisala konkurs, niti se ikada sastala po ovom pitanju.

Naglasio je da je ta pozicija, odnosno osoba koja treba da bude imenovana, pripadnik iz reda Ostalih, koja od 1.1.2024. godine preuzima dužnost predsjednika Centralne izborne komisije, pod čijim rukovodstvom će se raspisati Lokalni izbori u maju 2024. i isti provesti u oktobru.

"Molim da preuzmete sve neophodno iz vaše nadležnosti i uloge kao međunarodnog faktora i medijatora kako bi se zaštitila i očuvala ova institucija od neprimjerenih političkih pritisaka i zastrašivanja", zaključio je Arnautović u svom pismu.