Politika

Arnel Isak: NES bi pristao na sve samo da formira vladu Unsko-sanskog kantona

Arnel Isak početkom aprila je javno u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine objavio da napušta NES te je u jučerašnjrm glasanju podržao novu Vladu FBiH.

Isak je u objavi na Facebooku naveo razloge za istupanje iz NES-a i podršci Vladi FBiH. Naveo je i šta misli i posljednjim odlukama Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Država ispred svega

"Žalosno je što je visoki predstavnik morao intervenisati kako bi se prekinulo još jedno razdoblje Vlade FBiH u tehničkom mandatu, ali zapitajmo se zašto je to tako?

Nikada sebe nisam stavljao na prvo mjesto. Država je ispred svega, i tako će uvijek biti. Ali kada napravite potez koji je prije svega patriotski i time date do znanja svima da vam je borba za država ispred svega, a “zaštitnici” Bošnjaka i države to izignorišu i ne daju vam nikakvu podršku barem u vidu razgovora o tome kako dalje, e to je poražavajuće. To ukazuje na jednu veliku predstavu za javnost.

Očito se od samoga početka računalo na podršku NES-a koji bi pristao na sve samo da formira vladu Unsko-sanskog kantona. Sve ukazuje da je moj izlazak iz NES-a pomutio planove pa je zato i izostao svaki vid pokušaja razgovora i podrške od strane onih koji odlučuju ko je Bošnjak, a ko ne.

Arnel Isak: Gorka istina

Moralo se razgovarati! Istina je da sam rekao kako neću podržati jednokratna rješenja i dalje stojim pri tome stavu. Koliko god istina bila gorka moramo je pogledati u oči i priznati sebi stvarno stanje.

Gledajući hladne glave i zdravog razuma, nametnuta rješenja vidim kao dugoročna. Radi se o trajnim rješenjima kojima se Predstavnički dom stavlja ispred važnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i time se ojačava građanska država.

Moj glas je prvenstveno uticao na smjenu vlade u tehničkom mandatu i za šansu za promjene jer to svi dugujemo građanima koji su nas birali. U narednom periodu zagovarat ću ustavne reforme jer Federacija BiH i njeni građani ne smiju trpiti zbog nečijih hirova", objavio je Arnel Isak.