svemir

Astronomi zapanjeno svjedočili rađanju čudovišne crne rupe koja se probudila i počela se hraniti

U decembru 2019. astronomi su bili zapanjeni kada je jezgra relativno mirne galaksije udaljene 300 miliona svjetlosnih godina naglo zasvijetlila poput božićne jelke, sjajeći jače nego što smo je ikada vidjeli.

Ogromna crna rupa koja se pokrenula i počela gutati materijal iz prostora oko sebe najbolje je objašnjenje za tako mutnu galaksiju koja iznenada plamti svjetlom. Drugi događaji, poput eksplozije zvijezda, mogu uzrokovati da daleka galaksija posvijetli - ali, obično, ti događaji s vremenom blijede.

SDSS1335+0728, kako je galaksija poznata, nije učinila tipičnu stvar. Zapravo, postao je još svjetliji, sjajeći u optičkom, infracrvenom i ultraljubičastom svjetlu do danas. Nedavno, u veljači ove godine, čak je počeo emitirati X-zrake, piše Science Alert.

"Najopipljivija opcija za objašnjenje ovog fenomena jest da vidimo kako [jezgra] galaksije počinje pokazivati… aktivnost", kaže astronom Lorena Hernández García s Millennium Institute of Astrophysics (MAS) i Sveučilišta Valparaíso u Čile.

"Ako je tako, ovo bi bio prvi put da vidimo aktivaciju masivne crne rupe u stvarnom vremenu."

Crne rupe ne leže samo u svemiru i neprestano srkaju. Oni mogu pristupiti samo materijalu koji je unutar njihovog gravitacijskog dosega. Ako nema ničega u blizini, ostaju relativno tihi ili mirni. Supermasivna crna rupa u središtu Mliječnog puta, na primjer, nije klasificirana kao aktivna, jer se samo minimalno hrani.

Nasuprot tome, aktivna supermasivna crna rupa je ona koja uzrokuje osvjetljavanje prostora oko sebe. Sama crna rupa ne svijetli, naravno; ali ako oko njega ima dovoljno materije za ludilo hranjenja, sile u igri, kao što su trenje i gravitacija, uzrokuju zagrijavanje materijala do takve krajnosti da plamti svjetlom dok se neumoljivo vrtloži prema crnoj rupi.

Galaksije s različitim razinama aktivnosti u svojim jezgrama opažene su diljem golemih dosega prostor-vremena, informirajući modele koji sugeriraju da je gutanje velikih količina materijala jedan od mehanizama pomoću kojih supermasivne crne rupe rastu do tako kolosalnih veličina.

Dokazi također sugeriraju da supermasivne crne rupe mogu promijeniti razinu svoje aktivnosti. Mliječna staza, na primjer, ima divovske mjehuriće koji se protežu iznad i ispod galaktičke ravnine od prethodne aktivnosti u središtu. Druge galaksije imaju slične karakteristike.

Ali vidjeti prijelaz iz mirne faze u aktivnu doista je vrlo posebno.

Prije smo vidjeli kako crne rupe iznenada zasjaju svjetlom. To je obično ono što je poznato kao događaj plimnog poremećaja, u kojem prolazna zvijezda ili druga kugla materije bude uhvaćena u zamku skrivene crne rupe, proizvodeći bljesak svjetlosti dok je rastrgava i proždire.

Sveobuhvatna analiza promjene u svjetlosti koju proizvodi SDSS1335+0728 i njegova crna rupa od 1,5 miliona solarne mase otkriva da plimni poremećaj nije najvjerovatniji krivac; takvi su događaji također obično kratkotrajni.