Svijet

Austrija: Odjednom najviše novooboljelih u Beču, iako krivulja dnevne zaraze pada

Statistički podaci austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege pokazuju da se je u protekle dvije sedmice krivulja zaraze u Austriji gotovo izravnala, a stopa dnevnog porasta broja novooboljelih u stalnom je padu. Prekjučer je iznosila 0,97, a jučer 0,47 posto, što u apsolutnim brojkama znači 147 novooboljelih. Ono što je novo i šokantno, kako pišu neki austrijski mediji u srijedu, jest da je odjednom najviše novooboljelih u Beču, njih 1.427.

Slijede pokrajine Tirol (1.211) i Donja Austrija (1.120). Podaci ukazuju na činjenicu da je u pokrajinama na zapadnom dijelu Austrije, kao što su Vorarlberg, Tirol, Salzburg itd. broj izliječenih znatno veći od onoga na istoku Austrije. Prema podacima austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege na čijem je čelu ministar Rudolf Anschober, u srijedu ujutro u Austriji je bilo zabilježeno 14.246 zaraženih, od čega najviše u Tirolu (3.337), Donjoj Austriji (2.398), Gornjoj Austriji (2.150) i Beču (2.084).

Od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa do sada je izliječeno 8.098 osoba, a preminule su 393. Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi 1.001 oboljeli, uključujući i 232 osobe na intenzivnoj njezi.

Do sada je u Austriji ukupno testirana 156.801 osoba. Ministar zdravlja Anschober stalno ponavlja kako pozitivan razvoj brojki pokazuje da je Austrija „na ispravnom putu“, ali istovremeno i upozorava Austrijance da „najteže tek dolazi“. Ono što nije na ispravnom putu, prema mišljenju opozicionih socijaldemokrata (SPÖ), krajnje desno usmjerenih slobodnjaka (FPÖ) i liberala Neosa, neki su od Vladinih COVID-19 zakona za koje tvrde da „nisu pravno komforni“ i krše ljudska prava i slobode.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz na te kritike odgovorio je kako doneseni zakoni „nisu trajni“ i da su nastali u vanrednoj situaciji i u „utrci s vremenom i koronavirusom“.

Opoziciju je posebno razljutila Kurzova konstatacija da dok najviše pravne instance u zemlji provjere valjanost zakona, oni „više neće ni biti na snazi“, predbacivši mu da se kao kancelar ne drži principa državnopravnosti i demokratskih pravila. Kako bi smirio uzavrele opozicione duhove, ministar zdravlja Anschober u nadležno Ministarstvo socijalne skrbi, zdravlja i njege već je pozvao skupinu domaćih pravnih i ustavnopravnih stručnjaka da „evaluira“ u vanrednoj situaciji donesene zakonske odredbe, uz opasku da će biti ispravljene ako se nađe potrebnim.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare