Svijet

Austrija u ponoć ukida lockdown za nevakcinisane: “To više nema nikakvog smisla”

Austrijska vlada danas u ponoć ukida lockdown za nevakcinisane. Od 4. februara kreće obavezno vakcinisanje.

Vlada ukidanje lockdowna za nevakcinisane opravdava trenutno stabilnim brojem pacijenata u bolnicama. "Omikron nema toliko utjecaja na bolničke kapacitete koliko se strahovalo", objavila je vlada. Stručnjaci u povjerenstvu GECKO, koji je osnovan za borbu protiv pandemije, također su rekli da lockdown "više nema smisla". 

Kancelar Karl Nehammer i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein najavili su djelomično popuštanje mjera nedugo nakon što je objavljeno da je u Austriji srušen novi rekord broja novozaraženih. No vlada situaciju u bolnicama i na odjelima intenzivne njege ocjenjuje "zasad opuštenom".

Ima još nekih promjena mjera, a ovo su najvažnije:

  • Zabrana kretanja za nevakcinisane prestaje 31. januara u ponoć
  • Kafići i restorani smiju raditi do 22 sata
  • Pravilo 2G nastavlja se primjenjivati ​​u većini područja (u gastronomiji, u trgovini bez nužde...)
  • Od 1.2. propisani minimalni razmak između drugog i trećeg vakcinisanog smanjuje se sa 120 dana na 90 dana
  • Od 1.2. promijenit će se i valjanost covid-potvrda - od tada će potvrda o vakcinisanju za prvu seriju vakcinisanja (dva vakcinisanja ili oporavak plus jedno vakcinisanje) vrijediti šest mjeseci.

Od 5. februara postojeći policijski sat počet će u ponoć umjesto u 22 sata. U restorane i kafiće moći će se ući i s negativnim testom od 19. febarurara, a ne samo s potvrdom o vakcinisanju ili preboljenju.