Svijet

Austrija uvodi nove mjere. Stroga pravila za odlazak na posao, ulazak u kafiće

Sve veći broj zaraženih u Austriji dovodi do strožih covid-pravila za nevakcinisane koji, između ostalog, uskoro neće moći ići u restorane i barove u više saveznih država.

Nakon saveznih država Štajerske i Tirola, Gornja Austrija i Koruška uskoro više neće puštati nevakcinisane osobe u restorane i barove.

Nošenje FFP2 maske obavezno na mnogim mjestima

To se primjenjuje čak i ako pokažu negativan test na koronavirus, odlučeno je u petak. Mjere bi u Gornjoj Austriji trebale stupiti na snagu 8. noc+vembra, a u Koruškoj već 4. novembra.

Pravila se primjenjuju u noćnim ugostiteljskim objektima i na događanjima bez dodijeljenih sjedećih mjesta za 500 ili više osoba.

Ulaz je dopušten samo vakcinisanim i onima koji su preboljeli covid-19.

Na mnogim mjestima nošenje FFP2 maske bit će obavezno. Provjere će se pojačati.

Na posao samo s potvrdom

“Mi smo na pragu ulaska u pandemiju nezaštićenih i nevakcinisanih”, rekao je krajem prošle sedmice novi austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

“Nadam se da će ova mjera onima koji oklijevaju, a kojih je još previše, odaslati signal”, rekao je Schallenberg.

Od 1. novembra mnogi uposleni će na radno mjesto moći dolaziti samo ako posjeduju dokaz da su vakcinisani ili su preboljeli koronavirus ili ako imaju negativni test.

U Austriji se posljednjih sedmica znatno smanjio broj novovakcinisanih.

Stranka Ljudi, slobode, temeljna prava (MFG), koja okuplja skeptike u vakcinu protiv covida-19, na nedavnim izborima u Gornjoj Austriji osvojila je šest posto glasova i ušla u pokrajinski parlament.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare