Svijet

Austrijski ministar: Zaustavit ćemo sve migrante koji pokušaju preći granicu

Austrija će zaustaviti sve migrante koji pokušaju preći njenu granicu ako mjere za zaustavljanje izbjeglica u Grčkoj i na Balkanu ne uspiju, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

“Mađarska nas je uvjerila da će zaštititi svoje granice najbolje što može, isto kao i Hrvatska”, rekao je Nehammer za RTV ORF. Migranti koji dolaze preko Balkana gotovo bi sigurno trebali proći kroz bilo koju od tih zemalja prije nego što stignu u Austriju.

“Druga sigurnosna mreža, u čemu austrijske sigurnosne službe imaju puno prethodnog iskustva, temelji se na bliskoj suradnji i podršci, bilo da je riječ o finansijskoj, materijalnoj ili kadrovskoj, zemalja duž migrantske rute”, rekao je Nehammer govoreći o balkanskim zemljama.

Ako uprkos tome ti ljudi dođu do naše granice, onda ih moramo zaustaviti”, rekao je na pitanje što će Austrija učiniti ako se novi val migranata ipak pojavi na njenoj granici.

Grčka policija ispalila je u nedjelju suzavac kako bi odvratila stotine migranata koji su pokušali iz Turske silom prijeći preko njezine granice, nakon što ih je odlučila pustiti prema zapadnoj Evropi. Bio je to drugi dan sukoba policije i migranata na grčkoj granici.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je u subotu da bi se, kao odgovor na dolazak migranata iz Turske u Grčku, mogle zatvoriti sve granice na Balkanu, što podsjeća na akcije poduzete tokom evropske izbjegličke krize 2015. i 2016.

“U stalnom smo kontaktu s partnerima iz Evropske unije i onima koji vode računa o rutama na zapadnom Balkanu. Ako se zaštita vanjskih granica EU-a ne uspije realizirati, Austrija će zaštititi vlastite granice”, kazao je Kurz.

Službena Ankara poručila je da više ne kani zadržavati stotine hiljada azilanata nakon što su u zračnim napadima sirijskih snaga na Idlib na sjeverozapadu Sirije ubijena 33 turska vojnika.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare