Predstavnik roditelja

Bačić: Borba za spomenik ubijenoj djeci dugo traje, sve zaustavljeno dolaskom gradonačelnika Javora

Tokom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, Fikret Bačić je uime roditelja 102 ubijene djece u Prijedoru, još jednom ukazao na važnost podizanja spomenika ubijenoj djeci u Prijedoru.

Međunarodni Dan bijelih traka obilježava se u čitavom svijetu, od Švedske do Novog Zelanda, ali oni taj dan obilježavaju svakog 31. maja u Prijedoru.

"Mi svakog 31. maja obilježavamo taj dan posvećen 102 ubijene djece u Prijedoru među kojima je dvoje srpske, četvoro hrvatske i 96 bošnjačke djece", rekao je Bačić.

Godine 2014. podnijeli su zahtjev i peticiju građana grada Prijedora za izgradnju spomenika ubijenoj djeci i do danas nisu dobili odobrenje.

Bačić navodi da su prethodni gradonačelnici Prijedora razmatrali dozvolu za izgradnju, ali sa zadnjim izborima i izborom novog gradonačelnika Slobodana Javora to je zaustavljeno.

"Obavili smo razgovore sa svim relevantnim nosiocima lokalnih vlasti u Prijedoru, niko nije bio protiv, niko nije rekao da ne može i da ne treba, ali gospodin Javor ne želi da razgovara o tome", naglasio je Bačić.

Ratne 1992. godine, 31. maja tadašnji Krizni štab Općine Prijedor izdao je naredbu nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da prilikom izlaska iz kuća na ruke stave bijele trake. Te godine je Fikretu Bačiću strijeljano dvoje male djece. Pored njih i 30 članova porodice.

Do kraja rata, 1995. godine ubijeno je i nestalo više od 3.000 Prijedorčana.