direktor IDDEEA

Badnjević: Srbi u Vijeću ministara BiH opstruirali izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci

Jučer je na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pod rednim brojem 9. bio i prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izgradnju zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Banjoj Luci, naveo je Almir Badnjević, direktor ove agencije, na društvenim mrežama.

Kazao je da je Agencija podstanar, odnosno nema svoj prostor, ni u Banjoj Luci, ni u Sarajevu, ni u Mostaru, ni u Bihaću, a ni u Bijeljini.

"Inače ova zgrada je planirana da bude napravljena još u periodu 2011 - 2014. godine. Nikada nije napravljena, iako Agencija ima svoju zemlju na kojoj se treba graditi. Još od tog perioda Agencija ima i novac za izgradnju koji je do danas izgubio višestruko svoju vrijednost", rekao je Badnjević.

Dodaje da se gotovo 10 godina niko uopće nije bavio ovim projektom, te da je odmah po dolasku na čelo Agencije ponovo pokrenuo to pitanje.

"Tada rekoše ipak ima Bošnjaka kojima ne smeta da se gradi u Banjoj Luci. I tada sam rekao da svaki grad u Bosni i Hercegovini jednako volim, bez obzira je li na jugu, sjeveru, istoku ili zapadu BiH. To kažem i danas, još odlučnije", poručio je direktor.

Kaže da posljednjih 7 mjeseci pišu, zovu, lobiraju, traže, urgiraju…

"Napokon smo nakon 7 mjeseci dobili sva pozitivna mišljenja iz Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva finansija BiH, Ureda za zakonodavstvo, e-konsultacije…", ističe Badnjević.

Dodao je da je jučerašnjoj sjednici, s obzirom da su svi uslovi ispunjeni, svako normalan očekivao da će ova odluka biti usvojena.

"Međutim, upravo ministri iz reda Srba u Vijeću ministara BiH su danas bili protiv. Srbi, iako su neki prethodno dali saglasnost i pozitivno mišljenje na ovu odluku, danas su glasali protiv toga da se gradi zgrada u Banjoj Luci. Srbi ne žele da se gradi u Banjoj Luci, iako su Bošnjaci i Hrvati to danas predložili i podržali!
Nakon ovoga, ovom Bošnjaku neće ostati ništa drugo, nego da potpuno povuče odluku i da se zgrada u Banjoj Luci uopće više i ne gradi. Barem ne u ovom mandatu. Kada nije od 2011, očito da ne treba ni sada.
Međutim, prave razloge zbog čega se ovo desilo ćemo otkriti ubrzo, nakon što danas (jer naravno kao i u svemu, riječ je o privatnom/ličnom interesu), podnesemo prijavu na Tužilaštvo BiH protiv jednog od iskompleksiranih ministara koji je pokušao da ucjenjuje i zapošljava po IDDEEA, pa mu nije baš pošlo za rukom. Ovo je danas njegov 'odgovor', koji smo baš i čekali", poručio je Almir Badnjević.