Svijet

Bahatim ponašanjem zarazili su stotine ljudi, a sada najavljuju veliki zaokret: Završeno je s razuzdanim zabavama, moramo promijeniti imidž

Nakon što je austrijski skijaški resort Ischgl u karantinu bio više od mjesec, tamošnje su vlasti rekle da se to mjesto želi udaljiti od “party turizma”, piše The Guardian.

Ischgl se nalazi blizu tačke u kojoj se dodiruju Austrija, Italija i Švicarska, a nedavno se u medijima spominjao kao žarište zaraze koronavirusom u Austriji.

Prema aktuelnim podacima, više od 800 slučajeva zaraze virusom u Austriji dovode se u vezu s Ischglom. Virus je u februaru i početkom marta u prepunim kafićima i noćnim klubovima Ischgla naišao na plodno tlo, a njime su se tamo zarazili i brojni strani turisti koji su potom virus sa sobom ponijeli u svoje domovine.

“Preispitat ćemo sve što se događalo tokom proteklih godina i napraviti promjene, tamo gdje su potrebne”, rekao je gradonačelnik Ischgla Werner Kurz putem izjave koju je izdala Turistička zajednica Ischgla i doline Paznaun.

PROČITAJTE  Ko je novi kancelar Austrije? Čovjek koji drugi put profitira od skandala

Spomenuto je područje u karanteni bilo od 13. marta do 23. aprila.

Kurz je rekao da je nepravedno što se grad etiketira isključivo kao destinacija za zabave jer je to samo dio njegove turističke ponude, ali je dodao da će s lokalnim poduzetnicima raditi na tome da se imidž grada promijeni.

“To znači da ćemo insistirati na kvalitetu, a manje na zabavama. Prednost ćemo dati skijašima, a ne onima koji dolaze u jednodnevne posjete kako bi mogli ići na zabave”, stoji u izjavi Turističke zajednice. “Razgovaramo s lokalnim firmama o tome kako bi mogli izgledati elitni sadržaji u kojima bi naši gosti mogli uživati poslije skijanja.”

Island je 5. marta Ischgl proglasio riskantnim područjem nakon što su se brojni turisti iz njega vratili zaraženi. Vlasti u austrijskoj saveznoj državi Tirol na to su odgovorile tvrdnjom da su se spomenuti ljudi virusom vjerovatno zarazili u avionu kojim su se vratili kući.

PROČITAJTE  Zašto me ne voliš? Isplivala prepiska koja je izazvala skandal godine u Evropi

Prva konkretna mjera u toj je regiji poduzeta 9. marta, kada je kafić zatvoren jer se jedan od konobara koji u njemu radi 7. marta zarazio koronavirusom. Resort je ostao otvoren do 13. marta kada je stavljen u karantin.

Guverner Tirola Günther Platter priznao je da se griješilo tokom rješavanja krize, a austrijske su vlasti rekle da će istražiti što je pošlo po krivu. Kurz je rekao da je njegov grad slijedio upute “vlasti”.

The Guardian piše da se pripremaju tužbe protiv jednog ili više skijaških resorta u Tirolu.Povezani postovi: