razlog za optimizam

Barbarez: Za Muharemovića stižu pozitivni signali iz Juventusa. Demirović se razvio se u velikog igrača

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez objavio je spisak igrača na koje računa za prijateljske utakmice protiv Engleske i Italije u junu.

Nekadašnji proslavljeni reprezentativac "Zmajeva", nakon objave spiska, komentirao je svoj izbor igrača u društvu direktora reprezentacije Emira Spahića.

"O mnogo toga smo razmišljali, mnogo toga i uradili posljednjih sedmica, mnogo putovali.

Mislim da imamo dobar početak, pa ćemo vidjeti kako će se stvari razvijati", kaže Barbarez.

Povratak Bičakčića

O pozivu čuvaru mreže Veleža Osmanu Hadžikiću, kaže da je principijela odluka da treći golman bude iz bh. lige, da se vrednuju i momci iz domaćeg takmičenja.

U odbrani je poziv dobio povratnik Ermin Bičakčić (34), čiji su kvalitet i iskustvo veoma bitni stručnom štabu "Zmajeva".

"Njegova želja da igra je ogromna", pojasnio je Barbarez koji je obavio razgovora sa stoperom njemačkog Braunschweiga, dodajući da je cilj uspostaviti hijerarhiju, "da se zna ko je lider, a ko je tu da sluša".

Nova imena u posljednjem redu su i Nikola Katić i Stjepan Radeljić, kao i Tarik Muharemović, član naše U-21 selekcije, za kojeg Barbarez kaže da je budućnost "Zmajeva", a za kojeg stižu i pozitivni signali iz njegovog kluba, italijanskog Juventusa.

Nastup Radeta Krunića je pod upitnikom zbog povrede, ali Barbarez vjeruje da će iskusni veznjak doći barem na okupljanje, jer je riječ o lideru u veznom redu.

"Ivan Bašić je tip igrača koji može više pozicija igrati u veznom redu.

Nadamo se da će biti tu 10-12 godina, to nam je neki cilj, da nešto ostane i iza nas, neki kostur za duže", kaže Barbarez.

Novo ime je i Dženis Burnić iz njemačkog Karlshuhera.

"To je tip igrača koji nam također u ovom momentu odgovara, tip fajtera, discipliniranog igrača koji nam je važan i zbog odgovornosti koju želimo da damo svima", kaže Barbarez.

U napadu, Barbarez kaže da mali upitnik vlada oko Edina Džeke koji će doći na okupljanje, ali...

"To ćemo vidjeti na okupljanju pa ćemo porazgovarati. Više je faktora koji utječu na spremu jednog igrača.

Veliki adut

Ermedin Demirović je naš veliki adut, u odličnoj formi je u Bundesligi. Razvio se u velikog igrača i to nas raduje", rekao je selektor.

Naglasio je da je Haris Tabaković bio prvi strijelac druge njemačke Bundeslige te se nada da će napraviti korak više.

Među seniorima će se naći i talentirani napadač banjalučkog Borca David Vuković.

"To nam je isto tako važno i to će biti praksa, da uvijek budu priključeni i mladi igrači", rekao je Barbarez.

Spahić je potvrdio da je u posljednjih mjesec urađeno sve da svi igrači koji nisu imali pravo nastupa za BiH dobiju to pravo, odnosno promijene sportsko državljanstvo.

"Dobili smo potvrdu i imat ćemo ih na raspolaganju", rekao je Spahić.

Barbarez će u selektorskoj ulozi na klupi Bosne i Hercegovine debitirati protiv Engleske 3. juna na stadionu St James' Park u Newcastleu.

Šest dana kasnije Bosna i Hercegovina će u Empoliju snage odmjeriti s Italijom.

Spisak

Golmani: Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež).

Odbrana: Jusuf Gazibegović (Sturm Graz), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Nikola Katić (FC Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus).

Vezni red: Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Keln), Ivan Bašić (Orenburg), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dženis Burnić (Karlsruher).

Napad: Edin Džeko (Fenerbahce), Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), David Vuković (Borac).