u zatvoru zbog silovanja

Barcelona izbrisala Danija Alvesa s liste legendi pa ga vratila

Dani Alves (40), bivši desni bočni Bahije, Seville, Barcelone, Juventus, PSG-a i Pumasa, nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja. Barcelona, klub u kojem je proveo najveći dio karijere, reagirala je tako što je njegovo ime izbrisala s liste klupskih legendi na svojoj službenoj stranici.

Podsjetimo, Alves je zatvoren u postupku u kojem je presuđeno da je 30. decembra 2022. u VIP dijelu noćnog kluba u Barceloni silovao 23-godišnjakinju. U pritvoru je bio od 20. januara prošle godine, a sudski postupak trajao je do 7. februara ove godine. Petnaest dana kasnije saznao je presudu.

Na tu presudu reagirala je i Barcelona. Alves, koji je za nju odigrao više od 400 utakmica i s njom osvojio sve što se moglo, više nema status legende kluba. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Alves je vraćen na taj popis gdje je sada ponovno opisan kao najbolji desni bek u historiji kluba.

U 125 godina dugoj historiji kluba taj status stekla su 102 Barcelonina nogometaša. Alvesa mnogi smatraju i najboljim bekom u historiji nogometa uopće. Donedavno je 43 trofeja bio najtrofejniji igrač u historiji sporta, ali prestigao je bivši saigrač Leo Messi.