JAČANJE SIGURNOSTI I STABILNOSTI

Bašić na Prvom pripremnom sastanku Ekonomskog i ekološkog foruma OSCE-a

Vršilac dužnosti direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Emir Bašić prisustvuje Prvom pripremnom sastanku 31. Ekonomskog i ekološkog foruma (EEF) koji se održava 29. i 30. aprila u Beču u organizaciji OSCE-a, o temi "Jačanje sigurnosti i stabilnosti u regionu OSCE-a putem digitalnih inovacija, doprinoseći održivom razvoju i klimatskoj adaptaciji".

U okviru sesije koja se odnosila na jačanje napora za podsticanje dobrog upravljanje, transparentnosti i odgovornosti kroz borbu protiv korupcije i povrata imovine, Bašić je govorio o unaprjeđenju stabilnosti kroz inovativne antikorupcijske politike, te o poboljšanju saradnje i razmjene najboljih praksi za podsticanje povrata imovine.

Također, predstavio je aktivnosti koje provodi Agencija u cilju jačanja integriteta i odgovornosti, kao i promovisanju transparentnosti, dobrog upravljanje i vladavine prava u sprečavanju i borbi protiv korupcije.

Inače, Ekonomski i ekološki forum je glavni ciklus sastanka u okviru ekonomske i ekološke dimenzije OSCE-a. Njegov cilj je da potakne politički dijalog između 57 država članica OSCE-a o ključnim ekonomskim i ekološkim pitanjima vezanim za sigurnost, a Prvom pripremnom sastanku prisustvovalo je 150 predstavnika vlada i državnih institucija, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora, civilnog društva i akademske zajednice.

Prisustvo na ovakvom događaju predstavlja nastavak unaprjeđenja sistemskih rješenja koje Agencija provodi u smislu jačanja integriteta, te u saradnji s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine ostaje posvećena, ne samo efikasnom upravljanju oduzetom imovinom, već i aktivnom učestvovanju u međunarodnim naporima za očuvanje pravde i suzbijanje nezakonitih aktivnosti na globalnom nivou, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.