Netflixov hit

BBC analizirao zadnju sezonu serije The Crown: Čarolija zamišljenih scena još je tu, ali…

Donosimo vam recenziju BBC-ija šeste i posljednje sezone magapopukarne Netflixove serije The Crown.

Pazite, ima spoilera.

U svojoj šestoj i posljednjoj sezoni, The Crown ne gubi ni sekunde da dođe do svog najočiglednijeg događaja koji se nazire.

Prva epizoda počinje tako što čovjek šeta svog psa uskom ulicom, a čim uočimo Ajfelov toranj, znamo šta nas čeka.

Crni automobil juri u tunel, praćen s još automobila i motocikala i zvukom smrtonosnog sudara. Sve to vrijeme nikada ne ostavljamo šetača pasa, koji vadi telefon da pozove pomoć.

Ta scena, s putanjom koja je toliko poznata da možemo popuniti praznine, ukazuje na ono što je najslabije u ovoj novoj sezoni. Umjesto da ispravi skoro katastrofu prošle sezone, ona se oslanja na njene mane, uključujući pogrešno prikazivanje zemaljskog Dominika Westa kao princa Charlesa i beskrajne, neprosvjetljujuće rekonstrukcije stvarnih slika i videa koji su postali dio kulture, prepoznatljive širom svijeta. Čak i gledaocima koji su premladi da bi se iz prve ruke sjetili 1990-ih ili Dianine smrti.

Ali najbolji trenutci ove sezone do sada, koji bljeskaju tu i tamo, potvrđuju ono što je oduvijek bio najuspješniji, najzanimljiviji i zadovoljavajući element serije: zamišljene scene.

Počevši od princeze Elizabete 1947. godine, serija je odigrala stvarnost dok je dramatizirala ono što je kraljevska porodica mogla reći i učiniti.

Oduvijek je postojao jaz između popularnosti serije i nekog javnog mahanja ruku o tim maštovitim skokovima. Prošle sezone najveća kontroverza bila je usredsređena na ideju da je Charles zamolio premijera Johna Majora da mu pomogne da gurne kraljicu ka abdikaciji, susret koji je pravi Major nazvao "gomila gluposti".

Ali takve intimne fikcije, koje je prikazao kreator i glavni pisac serije, Peter Morgan, sa živim dijalozima i uvjerljivošću, izdvajaju je od nespretnih povijesnih drama i novinskih izvještaja. S vremena na vrijeme Morgan je učinio da sama kraljica djeluje kao da je povezana u svojim svakodnevnim problemima, sa mladalačkim nesigurnostima, glasinama o nevjerama njenog muža za koje izgleda radije ne bi znala, i snahom koju je smatrala problematičnom.

Prve četiri epizode ove sezone smještene su u 1997., vraćajući se dva mjeseca unazad od automobilske nesreće u Parizu, a zatim nastavljajući kroz Dianinu (Elizabeth Debicki) sahranu. (Još šest epizoda stići će 14. decembra, sve do vjenčanja Charlesa i Camille 2005. godine.) Najhitnije brige iscjeđivača ruku su ništavne. Emisija je sa velikim poštovanjem prema scenama koje okružuju Dajaninu smrt i njene posljedice, bez slika nesreće ili njenog tijela.

I da, ona se pojavljuje nakon njene smrti i razgovara i sa Charlesom i s kraljicom (Imelda Staunton), ali ti likovi su jasno, kao što je Morgan rekao, zamišljajući ono što im je možda rekla, znak njihove tuge, a ne duh priča.

I serija ne može izbjeći svoju zapečenu grešku u kastingu. Westova prizemljenost je sasvim pogrešna za lik koji se, više nego ikad, čini beskrajno zaokupljenim sobom i privilegovanim. Mogli biste reći da je osjećaj da je to profesionalna opasnost za nekoga odgajanog da vjeruje da Bog želi da on bude Kralj. Ali Charles iz The Crown krije grubost i bijes u sebi, stvarajući lik koji će biti privlačan samo antimonarhistima. On tiho gleda svoju majku, koju naziva "mamom", kada ona odbija da prisustvuje Camillinom (Olivia Williams) 50. rođendanu, što bi bio prvi znak prihvatanja. I eksplodira na svog zamjenika privatnog sekretara, Marka Bollanda (Ben Lloyd Hughes), stručnjaka za odnose s javnošću koji je viđen u petoj sezoni kako počinje orkestrirati dugotrajni plan da Camilla postane kraljica.

Ovdje Charles viče i besmisleno zahtjeva da pozitivno izveštavanje o Camilli zamijeni tabloidne izveštaje o Dajani koja se brčka po St. Tropeu sa Dodijem Fajedom (Khalid Abdala).

Dramatično, West se pojavljuje u četvrtoj epizodi sa svojom ožalošćenom reakcijom na Dianinu smrt. Lice mu se razbije kada uđe u parišku mrtvačnicu da pogleda njeno tijelo, kameru koja je stalno na njemu, a ne u onome što gleda. U svom zamišljenom razgovoru nakon njene smrti, on žali zbog njihovog raspadnutog braka. Ali lik, kako ga Morgan zamišlja, nikada ne pokazuje kajanje što je tako cinično odlučio da se oženi njom kako bi zadovoljio svoje roditelje, nikada ne odustajući od Camille.

Sama Camilla jedva da je prisutna u prvim epizodama sezone osim što odano stoji iza Charlesa. Bit će je zanimljivo vidjeti u sljedećim epizodama jer je, neočekivano, bila najiznijansiraniji lik u trouglu Diana-Charles-Camilla u petoj sezoni. Bila je istinski zaljubljena, ali žestoko odlučna da postane kraljica, dovodeći Bollanda u pomoć.

Kruna Diana je ranjiva, ali nikad slojevita. Debickijev nastup ostaje toliko umotan u mimiku da mora da ima trajnu škripu u vratu od savijanja glave da bi toliko podigla pogled ispod trepavica.
Ipak, ona je dio najinventivnijeg i najiznenađujućeg obrata ove sezone: ljupka, sretna veza između Diane i Dodija, ne velika romansa, već ona koja počinje i završava kao prijateljstvo dvoje ljudi koji razumiju pritiske moćne porodice. Na nju se gleda kao na ženu koja se koprca dok pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom, pokušavajući da skrene pažnju na opasnosti od nagaznih mina (još jedna kratka, previše poznata scena), ali i odlijeće u St Trope i Dodijevu jahtu.

Emisija rekreira ustajale slike kao što je Diana u puderasto plavom kupaćem kostimu kako sjedi na skakačkoj dasci jahte. Ipak, u zanimljivijoj, intrigantnijoj sceni ona se smije telefonom sa svojim terapeutom o Dodijevoj prekomjernoj potrazi, koja uključuje njegovu lošu, rimovanu ljubavnu pjesmu njoj, ugraviranu na srebrnoj pločici. Odlučuje da ga napusti jer radi na prevazilaženju onoga što terapeut naziva njenom ovisnošću o drami. Morgan stvara posljednji dan za Dianu koji pojačava tragediju koja dolazi, uključujući nježni telefonski poziv sa njenim sinovima u kojem ih uvjerava da se neće udati za Dodija i obećava da će sutradan biti kući.

Ipak, svuda se osjeća nespretnost, uključujući stalni jak kontrast između Dianinih dana okupanih suncem i tamnog drveta i sjena unutar Buckinghamske palače. Paparazzo koji fotografiše Dianu kaže za svoju profesiju "Morate biti kao lovci, ubice", još jedan namigujući, olovni poziv da popunite prazninu.

U četvrtoj epizodi, Morgan ulazi u period svog filma Kraljica iz 2006. s Helen Mirren, o posljedicama Dianine smrti, a mi se borimo kroz dva sloja prošlosti, istoriju i verziju tog filma. Ovaj put je Charles, a ne Tony Blair, taj koji poziva kraljicu da napusti Balmoral i ode u London da javno oplakuje, govoreći joj da mora biti "majka nacije". Staunton je čeličnija od Mirren kada je odgovorila: "Radije ne bih da mi govore kako i kada da tugujem ili pokazujem emocije".

Ne čineći je manje voljenom kraljicom skorašnjeg sjećanja, u potpuno uvjerljivom nastupu Stonton je pozitivno otvorenih očiju i čvrst u svom otporu, uz potpunu podršku princa Filipa (Jonathan Pryce). Da smo samo vidjeli više onoga što je možda pomislila.

Ali ona naglo popušta i odlazi u London, nakon što je zamislila sablasnu Dianu kako razgovara s njom. Potresna promjena je iznenadna koliko i Charlesovo uvažavanje onoga što je Diana značila za zemlju. Ovakvi zavoji likova čine da se čini kao da serija juri kako bi sustigla tačke priče koje svi očekuju i vide, bez obzira da li treba ili ne: William i Harry hodaju iza majčinog kovčega, kraljica konačno daje svoju adresu naciju o Diani, koja u Stontonovom beskompromisnom prikazu pokazuje prisilnu prirodu svega toga.

Morganovo elegantno pisanje i prodorna, spekulativna psihologija bili su neizmjerno intrigantni, a zadovoljstvo ih je gledati tokom godina. Međutim, prečesto smo u ovim predvidljivim posljednjim sezonama mogli sami napisati priču.