cijena invazije

BBC otkrio Putinovu stravičnu taktiku: Ruski vojnici ubačeni u “mašinu za mljevenja mesa” – 50.000 poginulo ih je u Ukrajini

Broj poginulih u ruskoj vojsci u Ukrajini sada je premašio granicu od 50.000, potvrdio je BBC.

U drugih 12 mjeseci na prvoj liniji fronta nakon invazije na susjednu državu koja je počela u februaru 2022. godine - dok je Moskva gurala svoju takozvanu strategiju "mljevenja mesa" - britanski servis otkrio je da je broj mrtvih bio gotovo 25 posto veći nego u prvoj godini.

Zvanični izvještaji

Timovi BBC-a također su pročešljali informacije iz službenih izvještaja, novina i društvenih medija.

Više od 27.300 ruskih vojnika poginulo je u drugoj godini rata. To je pokazatelj toga kako su teritorijalni dobici došli uz veliku ljudsku cijenu.

Rusija je ove navode odbila komentirati.

Izraz "mašina za mljevenje mesa" korišten je za opisivanje načina na koji ruski predsjednik Vladimir Putin nemilosrdno šalje valove vojnika naprijed kako bi pokušao iscrpiti ukrajinske snage i izložiti njihove lokacije ruskom artiljeriji.

Ukupan broj smrtnih slučajeva - od više od 50.000 - osam je puta veći od jedinog službenog javnog priznanja broja smrtnih slučajeva koje je Moskva ikada dala u septembru 2022. godine.

Analiza ne uključuje smrt pripadnika lokalnih snaga u regijama Donjeck i Lugansk koji su okupirali Rusi u istočnoj Ukrajini. Kada bi se oni dodali, broj mrtvih s ruske strane bio bi još veći.

Ukrajina, u međuvremenu, rijetko komentira razmjere svojih smrtnih slučajeva na vojnom polju.

U februaru je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao da je poginula 31.000 ukrajinskih vojnika - ali procjene, temeljene na američkim obavještajnim podacima, sugeriraju veće gubitke.

Dok su se Rusi borili za grad Vuhledar, koristili su "neefikasne frontalne napade u stilu ljudskih valova", prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

"Težak teren, nedostatak borbene moći i neuspjeh da se iznenade ukrajinske snage", navodi se, doveli su do malih dobitaka i velikih gubitaka u borbi.

Još jedan značajan skok žrtava može se vidjeti u proljeće 2023., tokom bitke za Bahmut - kada je plaćenička paravojna ruska grupa Wagner pomogla vojsci da zauzme grad.

Wagnerov tadašnji vođa, a sada pokojni Jevgenij Prigožin, procijenio je gubitke svoje grupe u to vrijeme na čak 22.000 ljudi.

Malo iskustva

Rusko zauzimanje istočnog ukrajinskog grada Avdiivke prošle jeseni također je dovelo do još jednog porasta žrtava među borcima.

BBC procjenjuje da najmanje dvojica od pet ubijenih ruskih boraca u Ukrajini nisu imali nikakve veze s vojskom prije invazije.

Na početku invazije 2022. Rusija je koristila svoje profesionalne trupe za izvođenje kompliciranih vojnih operacija, objašnjava Samuel Cranny-Evans iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Međutim, mnogi od tih iskusnih vojnika sada su vjerovatno mrtvi ili ranjeni, kaže odbrambeni analitičar, a zamijenjeni su ljudima s malo obuke ili vojnog iskustva - kao što su dobrovoljci, civili i zarobljenici.

Ti ljudi ne mogu učiniti ono što mogu profesionalni vojnici, objašnjava Cranny-Evans.