Telekom Magenta

Beč obara austrijski rekord u brzini interneta sa naprednom 5G tehnologijom

Telekom Magenta u Beču piše historiju interneta. Po prvi put u Austriji, postignuta je brzina preuzimanja od 10 gigabajta u sekundi preko mobilne mreže. Ova nevjerojatna brzina omogućava, na primjer, preuzimanje visoko rezolucijskog 4K filma u trajanju od 60 minuta za samo šest sekundi.

Tehnologija koja omogućava ovakve brzine je 5G-Advanced, objasnio je Volker Libovsky, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije CTIO Magenta Telekoma.

"5G-Advanced je naredna međugeneracija na putuka 6G, koja koristi frekvencijski opseg 26 GHz. Kada se ovaj opseg kombinuje sa frekvencijama iz 3,6 GHz opsega, postiže se neviđena širina pojasa za prijenos ogromnih količina podataka. Moguća područja primjene za naše korisnike uključuju složena rješenja za industrijske kampuse, ali i oblasti kao što su virtualna stvarnost ili 3D holografija", kazao je Libovsky.

Dio frekvencijskih opsega korištenih za ovaj brzinski rekord Magenta Telekom je nedavno nabavila. U Beču je Magenta nabavila najveći spektar u 3,6 GHz području.

"Za ekonomski položaj Beča, današnji rekord u mobilnoj mreži predstavlja važan korak i pokazuje da smo stigli u budućnost. U međunarodnoj konkurenciji za privlačenje poslovnih ulaganja, tehnička infrastruktura je ključni faktor za donošenje odluka", izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade za ekonomiju.

Cilj Strategije privrede i inovacija 2030. gradskih vlasti je učiniti Beč još atraktivnijim kroz pametna rješenja i mjere digitalizacije. Telekomunikacije igraju ključnu ulogu u tome. Beč je već sada jedan od vodećih ekonomskih centara u EU. Od 281 regije Evropske unije, nalazi se na 18. mjestu.

Ovaj tehnološki napredak postavlja temelje za buduće inovacije i digitalizaciju, čineći grad atraktivnijim za poslovne investicije i tehnološki razvoj, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.