trgovina funkcijama

Bečarević: Kanton Sarajevo je leglo korupcije i to svi znaju, a posebno vi u Uredu za korupciju

Kako je došlo do smjene na vrhu Sarajevogasa? Je li Damir Marjanović dostavio ime novog direktora

Almir Bečarević, Predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za BiH, oglasio se još jednim saopćenjem.

Kaklo navodi, još 29. jula 2023. godine u obraćanju javnosti, kao tadašnji ministar u Vladi Kantona Sarajevo, a povodom političkih transfera u KS napisao je sljedeće:

"Za vašu informaciju, a i za informaciju javnosti dogovorna ostavka u ovoj političkoj korupciji je da aktuelni direktor gospodin Baković nakon ostavke bude pripravan za poziciju izvršnog direktora BH-Gasa, a u kojem bi direktor trebao biti gdin Vjekoslav Bevanda.

Pratit ćemo put gospodina Bakovića da li će isti popravljati svoje zdravstveno stanje (ovu temu ste vi otvorili) ili ići na novu funkciju."

Imenovanje Bakovića

Potom dodaje:

"U 3. mjesecu 2024. godine dešava se imenovanje Bakovića na mjesto v.d. direktora BH-Gasa, a drugi dio date prognoze se ne ostvaruje, jer HDZ nije zainteresovan za mjesto direktora obzirom da traži formiranje svoje transportne kompanije. 

Kako je Baković postao v.d. direktor, a ne v.d. izvršnog direktora u BH-Gasu? 

Mininistarstvo energije, rudarstva i industrije je formiralo prijedlog za novu Upravu BH-Gasa i to na način da je Baković trebao biti imenovan za v.d. izvršnog direktora BH-Gasa, a onda je uslijedio poziv, na dan imenovanja, gdina Marjanovića prema Trojki.

Zagrebački direktor, inače politički trgovac radnim mjestima i funkcijama, zahtjevao od lidera Trojke da Baković bude imenovan za v.d. direktora BH-Gasa, a ne za izvršnog direktora.

Čime su lideri bili ucjenjeni nije poznato, ali zamjena na listi je napravljena kako je Marjanović tražio. Ko je sa kim razgovarao lahko je utvrditi, a mi iz Stranke za BiH smo to znali još mjesecima prije.

Sada želimo postaviti pitanja za Kantonalno tužilaštvo KS…

Kako je moguće da autor ovih redova zna u 7. mjesecu 2023. godine ko će biti imenovan u BH-Gasu?

Kako je moguće da javno podnesem prijavu za političku trgovinu i trgovinu utjecajem u Sarajevogasu i do u detalje obrazložim u MUP-u KS ovu trgovinu i najavim kroz izjavu datu policijskom službeniku, a i javno kroz medije, da će gdin Baković nakon "ostavke" biti imenovan u upravu BH-Gasa i vi, kao institucija, ništa ne poduzmete?

Politički utjecaj

Da li vi kao institucija nastojite da pravite budalom sve one koji vam u dobroj vjeri objasne političke trgovine pozicijama i kažete nama svima da nema krivičnog djela? Mi vidimo kao baba Vanga ono što vi ne vidite.
 
Ako potpisnik ovog saopćenja, a tada ministar u Vladi KS, najavim i do u detalje obrazložim trgovinu funkcijama i sa 100% preciznošću obrazložim ko je kojom pozicijom trgovao postavi se pitanje da li ste saučesnici u ovom procesu i da li odobravate sve ovo?

Da li je ovo Kanton "šampion borbe protiv korupcije" kako reče jednom prilikom Premijer (M)Uk ili je ovo oaza za trgovinu političkim utjecajem zastupnika Z(e)NG-i ili "neovisnih" poslanika?

Šta treba uraditi da Tužilaštvo počne vjerovati onima koji najave mjesecima prije ko će gdje biti imenovan i detaljno obrazloži ko je koga zvao i ucjenjivao radnim mjestima i pozicijama?

Sada su od političkog trgovca Marjanovića ucjenjeni bili predstavnici Trojke, jer Marjanović ne staje u onome što je već opisano u MUP-u KS. 

Idemo dalje!

Zakon o sukobu interesa KS u članu 5. tačka 4. propisuje:

"(4) Nosilac javne funkcije iz stava (2) ovog člana ne može, za vrijeme vršenja javne funkcije i 12 mjeseci nakon prestanka javne funkcije, biti vršilac dužnosti funkcija iz stava (2) ovog člana."

Gdin Baković je ostavku na mjesto direktora u Sarajevogasu podnio u 7. mjesecu i po slovu zakona, a nakon prestanka funkcije, ne može biti "vršilac dužnosti" direktora niti na jednom nivou vlasti. Član zakona propisuje prestanak funkcije i ne govori na koji je način prestala funkcija, a ostavkom je prestala funkcija u Sarajevogasu i sada unutar roka od 12 mjeseci se vrši imenovanje na v.d. funkciju direktora u BH-Gasu. 

Javna pitanja za Ured za korupciju KS?

Sukob interesa

Da li ćete uzeti u rad ovu prijavu za sukob interesa po zakonu koji je usvojen od skupštinske većine i koji je u primjeni od 1.1. 2023. godine?

Da li je uzeta u rad prijava protiv gdina Bakovića za trošak reprezentacije koji je bio u većem iznosu od odobrenog planom poslovanja i gdje nije poštovan zakon o javnim nabavkama?

Da li ćete podnijeti dodatnu prijavu tužilaštvu za trgovinu utjecajem, jer sam obrazložio čime se trgovalo prilikom promjene skupštinske većine i gdje je sada bjelodano jasno da je autor svih tih prijava najavio gdje će trgovina završiti, u BH-Gasu?

Da li će mi Ured za korupciju dati zaštitu kao onome ko je prijavio sukob interesa i onaj ko je prijavio korupciju, jer radi se o ozbiljnim kriminalnim radnjama i ozbiljnim kriminalcima, a o čemu sam spreman dalje svjedočiti? 

Da li je Ured upoznat da se Zakon o sukobu interesa upravo sada ne poštuje, jer pojedinci prelaze u ovom roku od 12 mjeseci, a gdje to ne smiju, na nove funkcije kako na FBiH tako i na nivou KS?

I o ovome sam spreman svjedočiti.

Kanton Sarajevo je LEGLO korupcije i to svi znaju, a posebno vi u Uredu za korupciju. Nema potrebe da ponavljam sve ono što ste napisali u svom izvještaju, a znate i koje su sve prijave još podnesene od tada. 

Na kraju, do kada će KS, "šampion protiv korupcije", biti primjer ne lažne borbe protiv korupcije, već istinski borac za bolje sutra svih građana u KS to ostavljam kao otvoreno pitanje, jer i kada sve prijavite i kada sve obrazložite kažu "nema obilježja krivičnog djela". Evo da vidimo sada ima li obilježja nečega što je sve najavljeno još mjesecima prije".