Pljačka građana

Bečarević objavio šokantne podatke: Energoinvest, bando lopovska! Sistemski ste pljačkali građane Sarajeva

Prezentovao je podatke o tome kako Energoinvest d.d. Sarajevo ostvaruje enormnu razliku na cijeni gasa
Energoinvest potvrdio Raportova saznanja o hapšenju radnika u Tanzaniji

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević oglasio se povodom cijene gasa koja, kako tvrdi, ima nerealnu vrijednost te je prezentovao podatke o tome kako Energoinvest d.d. Sarajevo "ostvaruje enormnu razliku na cijeni gasa".

"Energoinvest d.d. Sarajevo je u prvih 6 mjeseci 2023. godine ostvario razliku na cijeni gasa u iznosu od 15 miliona KM, dok dobit za prvih 6 mjeseci iznosi 8.711.472 KM", navodi Bečarević pa dodaje:

"U prethodnoj godini, za prvih 6 mjeseci Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario je dobit u iznosu od 596.431,00 KM. Kada uzmemo razliku u cijeni koju je Energoinvest d.d. Sarajevo ostvario u toku 2022. godine i za prvih 6 mjeseci ove godine dobijamo razliku na cijeni od 35 miliona KM.

Kada ovome pridodamo i razliku na cijeni gasa koju će Energoinvest d.d. Sarajevo ostvariti u narednih 6 mjeseci ove godine, dolazimo do činjenice da će Energoinvest d.d. Sarajevo za 2 godine ostvariti ukupnu razliku na cijeni gasa u iznosu od 48 miliona KM, a procijenjena dobit za 2023. godinu, bez finansijskih akrobacija, iznosit će cca 15 miliona KM.

Da budemo potpuno precizni: sa razlikom na cijeni gasa od 48 miliona KM može se isporučiti prirodnog gasa za 30.000 domaćinstava u Kantonu Sarajevo da isti ne plate niti jednu konvertibilnu marku za isporučeni prirodni gas", kaže Bečarević.

Dodaje da se radi o sistematskoj pljački koja se vrši nad građanima Kantona Sarajevo.

"Odnosno korisnicima prirodnog gasa jer Energoinvest d.d. Sarajevo osim poslova s gasom više nema gotovo nijedan ozbiljniji prihod, a na 118 miliona ukupnog prihoda Energoinvest d.d. Sarajevo, na inostranom tržištu ostvaruje samo 12 miliona KM, što je svega 10% od ukupnih prihoda, dok je 90% prihoda od prirodnog gasa.

Ovo ministarstvo uporno pokušava objasniti da ćemo u zimskim mjesecima imati problema sa zagađenim zrakom i da je trenutno jedino rješenje prirodni gas. Ali gas po razumnoj cijeni, a ne po ovim po kojima Energoinvest d.d. Sarajevo prodaje prirodni gas svojim kupcima", kaže ministar Bečarević.

Dalje navodi kako ovo ministarstvo razumije da Energoinvest d.d. Sarajevo ima problema u poslovanju, ali da ne razumije da svi nosioci vlasti nijemo gledaju ovu pljačku.

"Jer bilans uspjeha Energoinvesta d.d. Sarajevo se može naći na internetu. Na kraju, ovo ministarstvo i ovaj ministar pozivaju sve odgovorne i nadležne da stanemo u kraj ovoj nevjerovatnoj pljački građana i otimanju koje radi Energoinvest d.d. Sarajevo jer razlika u cijeni i ostvarena dobit to apsolutno govore.
Bilans uspjeha se ne može slagati, kao ni prihodi ni rashodi, te ostvarena dobit", zaključuje Bečarević u saopćenju.