najavljuje skok cijena

Bečarević optužuje: Budžet pred bankrotom, premijeru i Vladi KS je samo ostalo da dijele higijenske uloške

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo želi da obavijesti javnost da je Uprava Sarajevogasa na 6. sjednici Uprave preduzeća održane dana 12.12.2023. godine razmatralo informaciju pod nazivom "Prijedlog Uprave Preduzeća za korekciju cijene komunalne usluge i povećanje cijene održavanja MRU", navodi se u saopćenju ove stranke.

U nastavku saopćenja se navodi:

"Postavljamo pitanja Premijeru i resornom ministru: Da li je ovo početak boljitka o kojem ste pričali prilikom formiranja aktualne Vlade KS?

Generišu gubitke

Da li se resorni ministar bavi svojim poslom tj. da li želite prihvatiti činjenicu da ste od Sarajevogasa napravili firmu koja generiše gubitke i kompaniju koja mora započeti proces povećanja cijena svojih usluga?

Da li želite prihvatiti činjenicu da će isporuka gasa u Kantonu Sarajevo doživjeti dramatičan pad i da ste uspjeli što niko nije, a to je da je potrošnja gasa u Kantonu Sarajeva smanjena sa 151 miliona Sm3 na 127 miliona Sm3?

Da li sada gubitke u poslovanju (bez kreativnog knjigovodstva) želite da sanirate povećanjem cijena komunalne usluge i MRU?

Želite povećati cijenu MRU, a na istim tim MRU imate 18.000 kupaca gasa koji ne koriste prirodni gas?

Znate li vi uopće u kojem smjeru idete, jer pored ovog započetog procesa u Sarajevogasu resorni ministar najavljuje i povećanje cijene vode. Umjesto da smanjite cijenu gasa iz razloga zagađenog zraka, vi idete u proces povećanja cijena.

Povećanje cijena

Sad kad vas je krenulo očekujemo i povećanje cijena odvoza otpada, jer kao na primjeru Sarajevogasa druga rješenja očito nemate.

Istovremeno, a kako bi javnost bila obavještena pravovremeno o uspjesima Vlade KS, želimo ukazati na činjenicu da sa nikada većim iznosom budžeta od 1,4 milijarde KM bit će dodijeljen nikad manji iznos za subvencioniranje mladih prilikom kupovine stanova i to u visini od 4.800 KM.

Spinovanja o kriterijima koji su doveli do većeg broja prijava su samo izgovor bez bilo kakvog pokrića, jer javni poziv je obuhvatio nikad veći period u prijavama od 15 mjeseci.

Ujedno, potvrđeno je ovom odlukom da je budžet u procesu bankrota i da je Vladi i Premijeru još samo ostalo da dijele higijenske uloške i to da predstavljaju kao uspjeh, a građanima Kantona Sarajeva ostaje da plaćaju ove uspjehe", navodi se u saopćenju koje je potpisao Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog vijeća Stranke za Bosnu i Hercegovinu KS.