Politika

Bećirović će danas u Briselu razgovarati sa Stoltenbergom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirovićem sastat će se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Bećirović je veliki zagovornik NATO integracija BiH budući da je i ranije isticao da to savez koji BiH može pružiti sigurnost u izazovnim vremenima. Naglašavajući da je potrebno raditi na implementaciji Programa reformi BiH u cilju prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo.

Potvrdio je u više navrata čvrstu opredijeljenost za intenziviranje NATO integracijskog procesa,. I to u skladu sa Ustavom i Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine.

“Geopolitička dešavanja, uključujući i posljedice ruske agresije na Ukrajinu, imaju direktan odraz i na sigurnosno-političku situaciju u Bosni Hercegovini. Zbog čega je nastavak dosljednog procesa euroatlantskih integracija od velike važnosti”, istaknuo je Bećirović ranije.

Iz NATO sjedišta rečeno je da nisu predviđene izjave za medije nakon sastanka.

Podsjetimo, na ovu temu je ranije govorio i generalni sekretar NATO-a.

“Da bi se mogli oduprijeti pokušajima ruskog uplitanja i utjecaja u Bosni i Hercegovini jedna od najvažnijih stvari koju treba uraditi je da se završi formiranje vlade nakon izbora”, rekao je krajem novembra prošle godine generalni sekretar NATO-a.

Isto tako treba “da shvatimo da sve što može osnažiti vladine institucije učinit će BiH otpornijom na bilo kakvu vrstu inostranog uticaja”, dodao je Stoltenberg.

“NATO je posvećen daljoj podršci BiH između ostalog i kroz izgradnju odbrambenih kapaciteta, odnosno programa.

U tom smislu kroz NATO štab u Sarajevo bismo pomogli da se osnaže odbrambene i sigurnosne institucije odnosno da se pomogne u provođenju demokratskih reformi”, rekao je on.

Podsjetio je da NATO ima historiju u BiH. Pomogli su u okončanju rata tokom devedesetih godina.

NATO je i dalje prisutan u BiH, odnosno ima štab u Sarajevu i sarađuje sa BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Bećirović predložio Stoltenbergu novi pristup kojim bi BiH brže išla ka NATO-u – Cazin.BA
2 mjeseci

[…] Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović naglasio je da njegova prva posjeta inostranstvu ima simbolični i strateški značaj, uz poruku da […]