Član Predsjedništva BiH

Bećirović: Današnja sjednica NSRS nema nikakav ozbiljan učinak. Pirova pobjeda entiteta RS

Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su u pravu jedino Dodik i njegovi sljedbenici, upitao je Bećirović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović smatra da današnja sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nema nikakav ozbiljan učinak, a da su zaključci koje je on predložio u Predsjednišvu BiH u julu ove godine, postigli očekivani rezultat.

"Zaključci su došli na adrese na koje su trebali doći i to je najvažnije. Zato je ovo pirova pobjeda entiteta RS. Prvo cijela domaća i međunarodna javnost je informirana o antidejtonskim aktivnostima organa bh. entiteta RS i to više ne može sakriti nikakva entitetska skupština, drugo ovo je poruka da u državnim organima Bosne i Hercegovine neće biti šutnje pred pokušajima razbijanja države i treće ovo je i signal da zaključci mogu biti formulisani i na način da Željka Cvijanović neće moći povući nikakav veto", navodi se izjavi Denisa Bećirovića.

Član Predsjedništva BiH dalje navodi da čelnici RS, osim što ne razumiju svrhu ovih zaključaka, očigledno ne razumiju ni poruke demokratskog svijeta, te da je vrijeme da Dodik i njegovi saradnici sebi postave pitanja, zašto su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo uveli snakcije čelnicima RS i zašto je Evropski parlament sa čak 409 glasova pozvao na uvođenje sankcija čelnicima RS.

"Da li je moguće da cijeli demokratski svijet griješi, a da su u pravu jedino Dodik i njegovi sljedbenici. Ipak, ono što je novina za čelnike RS je da su poslije dugo vremena u političkoj defanzivi. Do sada su naučili samo da napadaju, prijete i da pokušavaju pravnim nasiljem rješavati probleme. Za razliku od njih mi ćemo se ponašati odgovorno i ozbiljno", saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Podsjetimo, NSRS je danas podržala veto Željke Cvijanović ogromnom većinom glasova. Željka Cvijanović je puvukla vitalni entitetski interes nakon sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović sa dva glasa "za" usvojili zaključak da je Republika Srpska udarila na ustavni poredak BiH i na Dejtonski sporazum.

Da bi NSRS oborila ovaj zaključak Predsjedništva bilo je potrebno da 56 poslanika glasa "za" veto, a danas je za veto glasalo 66 poslanika, što u praksi znači da je zaključak članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića oboren.