sa sastanka

Bećirović i Al-Ahmadi: Saudijska Arabija će nastaviti ulagati u BiH. Treba ukinuti vize

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamahom Dakhelom R. Al-Ahmadijem.

Bosna i Hercegovina i Kraljevina Saudijska Arabija u kontinuitetu razvijaju dobre prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, sa tendencijom unapređenja saradnje, prije svega na ekonomskom planu. Trgovinska razmjena između dvije zemlje u protekloj deceniji imala je uzlaznu putanju, ali je i dalje ispod mogućnosti, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Bećirović se zahvalio Kraljevini Saudijskoj Arabiji na podršci koju je ova zemlja pružila Bosni i Hercegovini u procesu poslijeratne obnove i rekonstrukcije.

Istovremeno je iskazao interes Bosne i Hercegovine za povećanjem obima privredne saradnje, prije svega na polju izvoza hrane, te u oblasti građevinarstva, IT industrije i turizma.

Zahvalivši na gostoprimstvu, ambasador Al-Ahmadi je istakao da Kraljevina Saudijska Arabija čvrsto stoji uz Bosnu i Hercegovinu, te da bez rezerve podržava njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet.

Dodao je da će Kraljevina Saudijska Arabija nastaviti ulagati u Bosnu i Hercegovinu, te pružati podršku socijalnim programima.

Sagovornici su se složili da bi eventualno ukidanje viza značajno olakšalo saradnju dvije zemlje, navodi se u saopćenju.