U New Yorku

Bećirović i Komšić s prvim čovjekom UN-a dan uoči glasanja o Rezoluciji: Gutteres poslao jasnu poruku

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić razgovarali su s generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija (UN) Antoniom Gutteresom dan uoči glasanja o rezoluciji o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Riječ je o drugom zajedničkom sastanku u nešto više od mjesec dana. Sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Zlatko Lagumdžija.

U sjedištu UN-a u New Yorku, Bećirović i Komšić zahvalili su se generalnom sekretaru UN-a na dosadašnjoj podršci aktivnostima i mjerama u borbi protiv negiranja genocida i govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Bećirović je poručio da je važno da sutra Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju, te da se time, između ostalog, čuva kredibilitet UN-a.

"To je važan civilizacijski korak za istinu i pravdu. Rezolucija ima historijsku važnost, jer međunarodna zajednica na ovaj način šalje jasnu poruku da se ne miri s genocidom i ideologijom negiranja genocida", rekao je Bećirović.

Gutteres je naglasio da je za UN kristalno jasno da je u Srebrenici počinjen genocid, što su pravosnažnim presudama potvrdili najviši sudovi UN-a, i to niko ne može osporiti.

Tokom razgovora konstatirano je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. Prevencija genocida je fundamentalni prioritet.

Bećirović je izrazio posebno poštovanje spram onih koji će podržati rezoluciju o Srebrenici, te je naglasio da će usvajanje rezolucije voditi ka istinskom pomirenju i izgradnji trajnog mira u Bosni i Hercegovini i regiji.​​​​​​​