Denis Bećirović, spisak diplomata, Predsjedništvo BiH
Politika

Bećirović krenuo utabanim stazama SDA: Spisak diplomata kao spisak stranačkih želja i zaslužnih uhljeba

Spisak diplomata odnosno predloženih ambasadora iz Kabineta Denisa Bećirovića izazvao je, blago rečeno, nevjericu i šok kod mnogih.

Da će izazvati potres u SDP-u bilo je jasno kada se vidjelo da će na njemu biti Zlatko Lagumdžija, no, mnogi nisu sigurni kako su na spisak dospjela neka druga imena.

Iz predloženih imena se vidi da je to mješavina spiska stranačkih želja i Bećirovićevog poimanja diplomatije.

Lagumdžija kao politička iritacija SDP-a

Lagumdžija, čije će imenovanje očito izazvati pobunu unutar SDP (i to protiv Bećirovića) rješenje je koje iz iskustvene, profesionalne vizure nema kontraargument. I on je direktno želja Bećirvovića. Lagumdžija kao bivši šef diplomatije i aktivni učesnik brojnih svjetskih foruma, ima širok spektar veza i poznastava. I mnoga od njih mogla bi koristiti državi BiH u trenutnu kada smo završili na zapećku interesnih listi svjetskih sila. Sve to Lagumdžija može vrhunski iskoristiti upravo u Generalnog skupštini UN-a.

Politički – jasno je da Lagumdžija izaziva iritaciju u SDP-u.

Bećirović je u London odlučio poslati i karijernog diplomatu Osmana Topčagića koji također ima ogromno iskustvo. Iskustvo ima i Haris Bašić, prijedlog NiP-a. On je čovjek od povjerenja Elmedina Konakovića i odlazi u Vijeće Evrope.

No, glavnina spiska ustvari pokazuje da se na polju diplomatije neće ništa pretjerano promijeniti i da je Bećirović krenuo dobro utabanim stazama SDA.

Tako je recimo, predložio Damira Arnauta za ambasadora u Berlinu. On je ustvari prijedlog Naše stranke, a njegovim slanjem su riješili dva problema. Nakon što je Arnautu propao plan da bude šef diplomatije, dobio je utješnu nagradu ambasadora. NS-u je to očito odgovaralo kako bi ga se sklonilo iz BiH, gdje je već ušao u sukob sa stranačkim rukovodstvo. I taj potez NS-a neodoljivo podsjeća na SDA praksu. Upravo su oni tako u diplomatske misije slali Abdulaha Skaku ili Senaida Memića.

Dalje, na Bećirovićevom spisku nalazi se Haris Hrle. Dugogodišnji ambasador SDA po svjetskim destinacijama i sad već bivši zet Bisere Turković. Nije jasno čiji je on prijedlog bio, a čini se damu je glavna referenca to što se unutar SDA pobunuo protiv imenovanja svoje punice. Bivše punice jer se razveo.

Navodni spisak kriterija

Bećirović je navodno u stranačke centrale poslao neki spisak kriterija koji njihovi kandidati moraju ispunjavati. I nikome nije jasno kako je te kriterije prošao novinar Erol Avdović. On bi trebao biti ambasador u Briselu.

Čudno je to s obzirom da se on spominjao ka pik Željka Komšića, s obzirom na to da je Avdović u predizbornoj kampanji uglavnom agitirao za SDA-DF. Više za DF.

Na spisku je dalje provjereni (SDA) diplomata Sabit Subašić. Njemu su, prema svemu sudeći, pored iskustva (?) bila i dva Facebook statusa u kojima je hvalio Bećirovića i Elmedina Konakovića kao budućeg ministra vanjskih poslova.

U Podgoricu bi trebala ići Elma Kovačević-Bajtal. Ona je uposlenica Vanjsko-trgovinske komore BiH u supruga analitičara Esada Bajtala. Analitičara koji je žestoki kritičar SDA.

Nusret Čančar, čovjek koji je već bio ambasador u mandatu SDA, odlazi u Kuvajt.

Na kraju, njegov spisak diplomata mora dobiti podršku i druga dva člana Predsjedništva BiH. Do sada je praksa bila da se jedni drugima ‘ne petljaju’ u posao. No, bit će zanimljivo pratiti da li će Komšić podržati imenovanje Zlatka Lagumdžija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
7 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
BIH To sam ja??????
BIH To sam ja??????
2 mjeseci

oćel proći martinčica sa ćetiri razreda srednje zubotehnićke školje

BIH To sam ja??????
BIH To sam ja??????
2 mjeseci

ako ne prođe alkajat oćel na šefove zalajat

BIH To sam ja??????
BIH To sam ja??????
2 mjeseci

dajte sejdinu listu, da vidimo i željkaninu list

BIH To sam ja??????
BIH To sam ja??????
2 mjeseci

red bi bio da prođe sunce mu kalajisano alkalaj, pa on ne da na njihoivu braću irance

Suljeman krezubi
Suljeman krezubi
2 mjeseci

đešeg njega brate bolan

trackback
Je li Bećirović izigrao dogovor sa strankama koje su ga ugurale u Predsjedništvo BiH? - SARAJEVO-DANAS
2 mjeseci

[…] takva pitanja spada i imenovanje ambasadora. Iz spiska koji je sad objavljen, jasno je Bećirović ispoštovao neke stranačke želje. Međutim, isto […]

Mahmut&Murat
Mahmut&Murat
2 mjeseci

aljinim stazama revolucije