Sastanak u Parizu

Bećirović od predsjednika najmoćnije vojne sile u EU dobio podršku za očuvanje nezavisnosti BiH

Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje sa Francuskom

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović danas su se u Parizu susreli sa predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je nakon razgovara sa Macronom, u video izjavi, naglasio da je nakon važnih posjeta sjedištu NATO-a i Evropskoj uniji u Briselu, a potom Washingtonu, Londonu, Ankari i drugim svjetskim centrima moći, na red došao i Pariz, gdje je BiH nakon dugo vremena u centru pažnje i predstavnici naše zemlje imaju priliku da razgovaraju sa svjetskim liderima.

"Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Ohrabren sam porukama Macrona, a posebno najavom konkretne pomoći. Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim partnerima", izjavio je Bećirović.

Kako je kazao, Macrona je informirao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanja angažmana Francuske agencije za razvoj u BiH.

"U narednom periodu želimo ojačati te odnose. Dobri politički odnosi između naše dvije zemlje dobra su osnova da ojačamo i ekonomsku saradnju. U Francusku smo izvezli 389 miliona KM, a uvezli oko 500 miliona KM i želimo da ojačamo vanjskotrgovinsku razmjenu, te da privučemo francuske investicije u BiH. Naša je zadaća graditi savezništvo BiH i Francuske", naveo je Bećirović.

Dodao je da je jedan od interesa BiH jačanje saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti.

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će sutra u Parizu otvaranju Mirovnog foruma.