Današnja sjednica

Bećirović otkrio detalje sa vanredne sjednice Predsjedništva BiH. Odbrusio Cvijanovićki: Mi nismo marionete Srbije

Mi, članovi Predsjedništva BiH, nismo ni sateliti ni marionete ni susjedne Srbije niti bilo koje druge države, rekao je

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je da je, na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva koju je sazvao, jedna od tačaka (na prijedlog članice Željke Cvijanović) bila i tačka koja je nosila naslov 'Stav Predsjedništva BiH o pitanju aplikacije Kosova za članstvo u Vijeću Evrope'.

"O tome smo imali višesatnu raspravu na sjednici Predsjedništva BiH. Obzirom da je Cvijanović, u obrazloženju te tačke, napisala da je Predsjedništvo BiH prema Ustavu Bosne i Hercegovine jedini organ nadležan za kreiranje i definiranje vanjske politike rekao sam da sam suglasan s tim dijelom obrazloženja jer zaista Predsjedništvo je jedini nadležan organ. Ali sam onda, zbog toga, postavio i neka principijelna, suštinska pitanja kako je moguće da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik krajem februara ove godine putuje u Bjelorusiju i Rusiju i da iznosi stavove koje nije usaglasio sa Predsjedništvom BiH s obzirom da je vanjska politika isključiva nadležnost države Bosne i Hercegovine, a svi znamo da entitetski predsjednik nije izvršio konsultacije sa tim državnim organom Bosne i Hercegovine", kazao je za Fenu Bećirović.

Također je, na sjednici Predsjedništva BiH, ukazao i na, kako je kazao, skandalozan istup ambasadora Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića, koji je antiustavnim islamofobnim nastupom zloupotrijebio poziciju ambasadora i izgovarao brojne neistine.

"Postavio sam pitanje da li je taj ambasador konsultovao, na bilo koji način, Predsjedništvo BiH. Odgovor je da nije konsultovao. Prema tome, i predstavnici koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska trebalo bi da nastupaju principijelno a ne da pokušavaju jednostrano da razgovaraju o toj temi", kazao je.

Kad se radi o pitanju stava Predsjedništva BiH u vezi Kosova, Bećirović ističe da je rekao, danas vrlo jasno na sjednici, da o toj temi nema hitnosti za Bosnu i Hercegovinu.

"Mi, članovi Predsjedništva BiH, treba da čuvamo državne interese Bosne i Hercegovine. To je naša ustavna zadaća i dužnost. Mi, članovi Predsjedništva BiH, nismo ni sateliti ni marionete ni susjedne Srbije niti bilo koje druge države. Vrlo jasno sam rekao da članovi Predsjedništva BiH imaju dužnost jedino da služe državi i građanima Bosne i Hercegovine i da se tako trebamo ponašati i da tako trebamo djelovati", naglasio je.

Bećirović kaže da je također, tokom rasprave, istaknuo da 'nismo mi u Bosni i Hercegovini, krivi što je Slobodan Milošević i njegov režim vodio užasnu politiku 1990-tih godina'.

"Nismo mi krivi što je Slobodan Milošević organizirao balvan jogurt revolucije, krajem 1980-tih godina. Nismo mi u Bosni i Hercegovini krivi što je Miloševićevićev režim promovirao velikosrpski projekt i razbijao Jugoslaviju. Nismo mi krivi zato što je Milošević, na Gazimestanu 1989. godine, pozvao na rat. I nismo, mi u Bosni i Hercegovini, krivi što se Srbija suočava sa posljedicama katastrofalne politike tog Miloševićevog režima", naglasio je.

Bećirović naglašava da je, na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH, jasno ukazao da treba prestati sa krajnje neargumentiranom, opasnom politikom povezivanja neriješenih pitanja na relaciji Srbija i Kosovo sa trajno riješenim statusom države Bosne i Hercegovine.

"To apsolutno nije moguće komparirati. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih evropskih država, sa višemilenijskom historijom. Za razliku od Bosne i Hercegovine, Srbija i Kosovo su imali potpuno drugačiju prošlost. Zato je, krajnje neumjesno, neutemeljeno i neargumentirano porediti ih. Naglasio sam također da odnos Srbije i Kosova nikada nije imao, nema danas i ne može ni u budućnosti imati, bilo kakve veze sa državom Bosnom i Hercegovinom jer se radi o potpuno odvojenom historijskom, geografskom, političkom i međunarodno-pravnom kontekstu.

A posebno sam istakao da pokušaji političke trgovine pojedinih zvaničnika Srbije u vezi pitanja statusa Kosovo nemaju i ne mogu imati nikakve veze sa državom Bosnom i Hercegovinom, u okvirima važećih normi međunarodnog prava, jer Bosna i Hercegovina nikada i nikako nije učestvovala u izazivanju i produbljivanju problema na relaciji Srbija - Kosovo i zbog toga niko i nema, ni pravno ni političko, ni historijsko niti moralno pravo, da trajno riješen status države Bosne i Hercegovine povezuje sa nerješenim pitanjima na relaciji Srbija - Kosovo", kaže Bećirović.

Kako kaže za Fenu Bećirović, glasali su na kraju današnje sjednice Predsjedništva BiH.

"Jedan član Predsjedništva BiH je glasao za, jedan protiv, a jedan suzdržan. A ja sam, na kraju sjednice, konstatirao da nisu ispunjeni uslovi za odlučivanje o ovom pitanju te da Predsjedništvo uopće nije donijelo odluku", kazao je Bećirović za Fenu nakon današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH.