na bajram

Bećirović posjetio povratničko naselje Miljeno kod Čajniča

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nakon što je klanjao bajram-namaz u džamiji Sinan-bega Boljanića u Čajniču, prisustvovao je bajramskom doručku u porodičnoj kući povratnika braće Nedžada i Nurije Vesnić u naselju Miljeno.

Bećirović je čestitao Bajram domaćinima, kazavši da su vjerski blagdani prilika da se okupe i osnaže porodice, jačaju prijateljstva i razvijaju dobri susjedski odnosi.

"Bajram doprinosi izgradnji duha zajedništva i razumijevanja. Posebno je važno u danima Bajrama ne zaboraviti povratnike, posjetiti slabe i bolesne, pomoći one koji su u stanju potrebe", naglasio je Bećirović.

Domaćini su ga informisali da su se u Čajniču i okolnim naseljima u okviru realizacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma izborili za osnovna prava i da su uspješno organizirali život, razvijajući zajednicu u svim socijalnim segmentima. U skladu s mogućnostima pokrenuli su i privrednu djelatnost, ulažući u poljoprivredu, voćarstvo i proizvodnju pilećeg mesa. I pored toga, svakodnevno se suočavaju s nedostatkom mogućnosti zaposlenja, jer je generalno privreda u Čajniču na niskom nivou.

Bošnjacima, koji su se vratili u svoje domove prije dvije decenije, Bećirović je poručio da je Bosna i Hercegovina oduvijek bila multietnička i multikulturalna zemlja, te da je temelj takvog življenja oduvijek bio duh dijaloga, na koji moraju svi biti spremni.

"Blagdani su prilika za zbližavanje sa susjedima drugih etničkih i vjerskih pripadnosti, vraćajući se na taj način izvornim temeljima bosanskohercegovačke tradicije zajedničkog življenja u miru i uvažavanju. Posebno je to važno u povratničkim zajednicama. Građani Bosne i Hercegovine moraju razvijati poseban senzibilitet prema povratnicima", zaključio je Bećirović.