ODVOJENI SASTANCI

Bećirović razgovarao s ambasadorima Turske, Mozambika, Meksika i Kolumbije o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović održao je odvojene sastanke s ambasadorom Republike Turske Ahmetom Yildizom, ambasadorom Republike Mozambik Pedrom Comissáriom, ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država (Meksiko) Héctorom Vasconcelosom i ambasadoricom Republike Kolumbije Leonor Zalabata Torres u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Dr. Bećirović je tokom ovih razgovora istakao značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću, te pozvao ambasadore da podrže usvajanje rezolucije. Podrška rezoluciji o Srebrenici manifestira odgovornost članica UN-a i njihovu brigu o budućnosti, ali značajno i doprinosi razumijevanju boli s kojom su žrtve suočene. Porodice žrtava Srebrenice danas se suočavaju s otvorenim i agresivnim negiranjem genocida i svijet ima obavezu da im pomogne, prije svega ispravnim razumijevanjem i širenjem istine, koja je potvrđena i pred sudovima UN-a, dodao je dr. Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je podsjetio da je počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici pravosnažno presuđen od strane najviših sudova UN-a: Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Rezolucija o Srebrenici je dio nastojanja UN-a da se u kontinuitetu međunarodna zajednica suprotstavi svakoj mogućnosti da genocid bude ponovljen bilo gdje, a to je moguće postići širenjem istine i kroz obrazovanje novih generacija, koje moraju znati kako strašne posljedice genocida mogu biti, dodao je dr. Bećirović.