često meta napada

Bećirović: Strateški interes je da se u Bosni i Hercegovini osigura potpuna sloboda medija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je čestitku novinarima i zaposlenicima u medijima u povodu Svjetskog dana slobode medija.

"Svako društvo koje pretendira da bude demokratsko mora osigurati punu slobodu medija, slobodu govora i slobodu izražavanja.

Strateški interes je da se u Bosni i Hercegovini osigura potpuna sloboda štampe, jer je to jedan od važnih koraka za postizanje evropskih demokratskih standarda, neophodnih za uspješan integracijski put ka Evropskoj uniji.

Danas su novinari u Bosni i Hercegovini vrlo često meta grubih verbalnih napada nekih bosanskohercegovačkih političkih zvaničnika.

Trpe uvrede, ograničavanja pristupa informacijama, prijetnje... Nedopustivo je da novinari i mediji budu pod utjecajem određenih vladinih institucija, političara i političkih organizacija, te da njihov rad i egzistencija direktno ovise o političarima.

Posebno zabrinjava kriminalizacija klevete u bh. entitetu RS, kojom se, protivno evropskim standardima, ograničavaju slobode izražavanja. Pred Bosnom i Hercegovinom je važan posao da usklađivanjem zakonske regulative s evropskom pravnom stečevinom, uz podršku zapadnih partnera, osigura pune novinarske slobode i prava i na taj način demokratizira svoje društvo.

Svim novinarima i zaposlenicima u medijima u Bosni i Hercegovini želim sretan Svjetski dan slobode medija!", stoji u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.