dodikov ultimatum

Bećirović upozorava: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor

Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u vezi stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH.

"Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini", naveo je Bećirović.

Politički ekstremi

Dodao je da nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu.

Bećirović je naglasio da Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

"Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi", dodaje Bećirović.

Nezavisna vlast

On podsjeća da su status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH.

Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

"Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH", istakao je Bećirović, saopćeno je iz njegovog kabineta.