finansira ih moskva

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo je istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu. Premijer Alexander De Croo je to objavio u petak tokom brifinga o belgijskom predsjedavanju Vijećem Evropske unije, prenosi Belga.

Krajem marta, češke obavještajne službe objavile su da su otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva koja širi prorusku propagandu o Ukrajini putem vijesti Glasa Evrope.

Ovo je ista stranica na kojoj su Filip Dewinter (Vlaams Belang) i njegov stranački kolega Filip Brusselmans dali intervju. Navodi se da su evropski parlamentarci kontaktirani i plaćeni da promoviraju rusku propagandu.

Belgijske obavještajne službe potvrdile su postojanje ove mreže s aktivnostima u nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, rekao je De Croo u petak. Dodao je da su ciljevi Moskve jasni: "Pomoći da se izabere više proruskih kandidata za Evropski parlament i da se ojača proruski narativ u toj instituciji".

De Croo je u petak kontaktirao češkog premijera Petra Fialu i predsjednika Evropske komisije i parlamenta, zalažući se za evropski i nacionalni pristup.

Djela su kažnjiva u Belgiji jer se miješanje dogodilo na belgijskom tlu.

"Plaćanje nije izvršeno u Belgiji, ali uplitanje jeste", rekao je De Croo.

Novi nacionalni zakon, koji je stupio na snagu ove sedmice, izričito cilja na miješanje. Belgijsko federalno tužilaštvo je stoga pokrenulo ovu istragu.

Potrebna je i akcija na evropskom nivou.

"Potrebno nam je više alata za borbu protiv ruske propagande i dezinformacija", rekao je De Croo.

Belgija je stoga zatražila od Eurojusta da se hitno sastane i razgovara o ovom slučaju.

De Croo je također izjavio da želi provjeriti da li im mandati evropskog javnog tužioca i Evropskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) dozvoljavaju da slijede ovu rusku prijetnju.

"Ako ne, moramo produžiti te mandate", naveo je.

On će to pitanje pokrenuti na samitu EU sljedeće sedmice u Briselu. Nije mogao potvrditi o kojim poslanicima je riječ.