MODERNA LEGENDA

Bermudski trokut: Misterija je ustvari kako je taj dio Atlantika postao misteriozan?

Bermudski trokut je trokutasto područje u Atlantskom oceanu na čijim su vrhovima ugrubo Miami, Bermuda i Puerto Rico.

Legenda o Bermudskom trokutu kaže da se upravo u tom području događaju misteriozna nestajanja ljudi, brodova i aviona. Broj ljudi, brodova i aviona koji su nestali ovisi o tome ko broji i postavlja granice trokuta. Površina trokuta varira od 500.000 kvadratnih milja pa sve do tri put veće površine, ovisno o mašti onog tko govori o trokutu (Neki u trokut uključuju Azore i Meksički zaljev).

Tragovi misterije o nestajanju sežu čak u Kolumbovo doba. Procjenjeno je da se u zadnjh 500 godina u trokutu dogodilo od 200 do 1000 incidenata. Howard Rosenberg tvrdi da je samo 1973. godine Obalna straža primila 8000 poziva u pomoć iz tog područja, a da je više od 50 brodova i 20 aviona nestalo u Bermudskom trokutu u zadnjem stoljeću.

Rađale su se mnoge teorije koje su nastojale objasniti ova nestajanja. Ljudi sa razvijenom maštom su predlagali teorije koje su uključivale zločeste izvanzemaljce, potomke sa Atlantide, zle ljude sa antigravitacijskim uređajima pa sve do otvaranja prolaza koji vode u druge dimenzije. Čudne magnetske anomalije i oceanske fluktuacije su omiljene među tehničarima, a skeptici se drže realnijih stvari, poput uragana, potresa, visokih valova, jakih morskih struja, oluja, pirata, tsunamija, eksplozija na brodu, kvara na avionu i sličnih ljudskih i prirodnih uzroka.

Neki skeptici čak smatraju da se ustvari tu nema što objašnjavati kad tu niti nema misterije. Broj nesreća, tj. nestajanja, nije uopće neuobičajen, uzme li se u obzir veličina trokuta, položaj i činjenica da je to prometno jako aktivno područje. Puno slučajeva nestanka brodova i aviona koji se povezuju sa Bermudskim trokutom se zapravo niti nije dogodio na tom području.

Istraživači ove legende o ukletom trokutu dosada nisu dali zadovoljavajuće objašnjenje misterioznih nestanaka. Možda zato što se ništa čudno niti ne događa u ovom dijelu svijeta. Stvarna misterija je kako je zapravo Bermudski trokut postao misterija.

Moderna legenda o Bermudskom trokutu započinje nestankom 5 aviona američke mornarice 1945. godine, poznatih kao Let 19. Najlogičnija teorija koja objašnjava zašto su avioni nestali je ona koja kaže da se vođi leta Charles Tayloru pokvario kompas. Ostali avioni vježbenika nisu imali odgovarajuću opremu za navigaciju. Grupa je ostala dezorijentirana u prostoru, te su uslijed dugog leta ostali bez goriva, a s obzirom da je riječ o jako velikom području, tragedija je bila neizbježna. Nijedna misteriozna sila nije bila upletena u nestanak aviona, osim misteriozne sile gravitacije koja je djelovala na avione bez goriva.

Tokom godina, bezbroj knjiga, članaka, televizijskih emisija i dokumentarnih filmova je snimljeno o Bermudskom trokutu, bez dovoljne doze skepticizma i logičnog rasuđivanja, piše Geosvijet.

Možda je upravo to i razlog zašto se ogromno područje u oceanu naziva misterioznim Bermudskim trokutom.