Pohovana piletina omiljeno je jelo u brojnim bh. domaćinstvima koja se obično priprema uz dodatak jaja, brašna i prezle. Donosimo odličan recept za pohovanu piletinu.
Piletinu možete panirati i bez jaja i brašna. Premažite je senfom, a potom obložite prezlom u koje ste dodali naribani sir i nešto začina.
Ovako pripremljenu piletinu ispecite na nešto ulja u zagrijanoj tavi. Po želji meso možete termički obraditi i u fritezi na vrući zrak ili u rerni.
Sastojci za pohovanu piletinu:
100 g prezle
70 g senfa Dijon
20 g naribanog parmezana
4 pileća prsa
malo mljevenog kajenskog bibera
biljno ulje za pečenje
Priprema pohovanih pilećih prsa:
Istucite batom pileća prsa na debljinu oko jednog centimetra.
U jednoj zdjelici pomiješajte prezlu, naribani parmezan i kajenski biber. U drugu zdjelu stavite senf.
Piletinu umočite prvo u senf, a potom u prezlu.
U tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu ispecite pohovana pileća prsa. Pecite otprilike sedam do 10 minuta sa svake strane dok piletina ne bude pečene do kraja. Površina mesa ne dobije hrskavu zlatno-smeđu boju.
Poslužite s prilogom po želji. Preporučuje se kao prilog krompir pečeni, pomfrit ili možda riža spremljena na vaš način. Zasigurno ćete uživati. Prijatno!
Nedavno smo prenijeli još jedan odličan recept za piletinu. I to vjerovali ili ne sa šljivama. Pročitajte ovdje.