Traže novog načelnika

Bez javnog dočeka Nove godine u Kaknju. SDA-ov načelnik otkazao zbog Palestine. Naša stranka: Zloupotrebljava praznik

Ako doček služi samo zato da bi se naš načelnik pokazivao humanim i solidarnim, onda ga ne trebamo ni planirati

Javnog dočeka Nove godine u Kaknju neće biti. Razlog: Situacija u Gazi i solidarnost s palestinskim narodom.

Naime, iz Općine Kakanj su kazali da u vrijeme kada djeca Palestine svakodnevno umiru te da vatromet koji u nekoliko minuta nestane, mogu sačekati neka bolja i sretnija vremena.

"Mišljenja smo da u ovom trenutku imamo bitnijih stvari koje trebamo podržati i pomoći i usmjeriti javna sredstva”, kazao je SDA-ov načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević.

Ovakva odluka naišla je na negodovanja u Našoj stranci. Povodom otkazivanja javnog dočeka Nove godine u Kaknju, oglasio se Dževdet Huskić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Kakanj.

"Naš načelnik je očigledno zarobio Novu godinu i stavio je u službu vlastitog PR-a. Prošle godine je sredstva namijenjena za doček Nove godine obećao dodijeliti najosjetljivijim kategorijama društva, a ove godine dočeka neće biti zbog solidarnosti s Palestinom", kaže Huskić i dodaj da oni u stranci nemaju ništa protiv da se sredstva dodjeljuju ljudima u potrebi, da se i oni također solidariziraju s narodom Palestine te da stoga neće tražiti da povuče odluku.

"Međutim, tražit ćemo da se više doček i ne planira. Razlog je očigledna zloupotreba ovog praznika. Ako on služi samo zato da bi se naš načelnik pokazivao humanim i solidarnim, onda ga ne trebamo ni planirati. Već znamo da će i pred doček 2024. biti i siromašnih građana i ratom zahvaćenih područja te da ćemo opet imati istu priču, ako budemo imali istog načelnika", navodi Huskić.

Inače, navodi, smatramo da možemo i pomagati osjetljive kategorije i solidarisati se sa stradalima u ratovima bilo gdje u svijetu i imati doček Nove godine.

"S ovim načelnikom to se, međutim, neće desiti. Novih godina će biti vjerovatno kad dođe novi načelnik", zaključio je vijećnik Naše stranke Dževdet Huskić.