put o

Bezos je plan za Amazon smislio u autu, a samo jedna Trumpova izjava koštala ga je 10 milijardi dolara

Treći najbogatiji čovjek na svijetu je osnivač Amazona Jeff Bezos. Bezos je rođen i odrastao u Albuquerqueu u Novom Meksiku. Jeffova majka Jacklyn još je bila srednjoškolka kada ga je dobila, a otac se ubrzo odao alkoholu. Ipak, suprotno onome što mnogi misle, Jeff nije odrastao u siromaštvu. Naime, njegov djed s mamine strane bio je jedan od glavnih vladinih naučnika. Zanimljivo je da prezime Bezos nije prezime njegovog biološkog oca Teda Jorgensena, već kasnijeg supruga njegove majke, kubanskog migranta Miguela Bezosa.

Nakon što je oženio njegovu majku 1968., Miguel je usvojio tada 4-godišnjeg Jeffa. Porodica se kasnije preselila u Houston, u kojem je Miguel radio kao inženjer, pa u Miami, gdje je Jeff pohađao srednju školu. Dok je bio đak, radio je u McDonalds'u.

Krenuli iz garaže

Školu je završio sa svim pohvalama, vrijednom stipendijom i nagradom, a u govoru koji je održao kao učenik generacije, rekao je da sanja o danu kada će ljudi kolonizirati svemir. To se još nije dogodilo, ali Jeff je gotovo 40 godina nakon tog govora, zaista otišao u svemir.

Studirao je na Princetonu, gdje je stekao titulu inžinjera, a zatim je započeo svoju karijeru. Do 30. godine je već postigao zavidan uspjeh, a na svom posljednjem poslu prije osnivanja Amazona, upoznao je Mackenzie Scott. Upoznali su se na razgovoru za posao, Jeff je bio zamjenik predsjednika uprave te je provodio intervju. Ubrzo su se zaručili, a Jeff je zaprosio Mackenzie nakon samo tri mjeseca veze. Nakon šest su se već vjenčali.

Sa bivšom suprugom

Neko su vrijeme radili zajedno, sve dok 1994. nisu odlučili pokrenuti vlastiti posao. Spakirali su stvari i uputili se za Seattle. Kako su jednom otkrili za Wall Street Journal, Mackenzie je vozila, a Jeff je pisao poslovni plan. Amazon je u početku bio online knjižara, čije je originalno ime bilo Cadabra, a započet je u iznajmljenoj garaži.

Amazon je u 30 godina svog postojanja rastao nevjerovatnom brzinom, a zanimljivo je da je Bezosa 2016. iskritizirao Donald Trump. Optužio ga je da izbjegava plaćanje poreza, a samo zbog Trumpovog komentara, dionice Amazona pale su za 9%, što je koštalo Bezosa nevjerovatnih 10 milijardi dolara.

Cijelo to vrijeme uz Bezosa je bila njegova supruga Mackenzie. Ona je kasnije postala spisateljica, ali je svoje snove neko vrijeme odgodila kada su ona i Jeff dobili prvo dijete. Zajedno imaju četvero djece, čije su živote uspjeli održati vrlo privatnima. Kako se njihov brak činio idealnim, svijet su šokirali 2019., kada su objavili da se razvode.

"Imali smo tako sjajan život zajedno kao bračni par, a također vidimo divnu budućnost ispred sebe, kao roditelji, prijatelji, partneri u pothvatima i projektima i kao pojedinci koji teže pothvatima i avanturama - objavili su tada, dodavši da namjeravaju ostati prijatelji.

Jedan od najskupljih razvoda

Bezosov razvod jedan je od najskupljih u historiji, Mackenzie je dobila udjele Amazonovih dionica te time postala trećom najbogatijom ženom na svijetu. Također, razvod nije prošao bez skandala.

Naime, u jeku razvoda procurile 'vruće' su poruke koje je Bezos slao televizijskoj voditeljici Lauren Sanchez, bivšoj miss Novog Meksika. Iako je situacija bila vrlo jasna, Jeff ju je pokušao objasniti rekavši da je 'princ Saudijske Arabije hakirao njegov telefon ne bi li mu se osvetio za tekstove koje je The Washington Post, novina koju je kupio, pisala o njemu'.

Kaže da ga ja Lauren napravila boljim

Nakon što je počeo izlaziti s Lauren, koja ima brojna poznanstva u Hollywoodu, Bezos je postao učestalo lice na popularnim losanđeleškim restoranima i klubovima, kao i čest gost na zabavama poznatih. Za razliku od njegove dugogodišnje supruge, povučene Mackenzie, koja je bilo kakve zabave nazvala 'zastrašujućima', za Lauren su one svakodnevica.

Par se ovog ljeta zaručio, a ona je priznala da se 'malo onesvijestila kada je vidjela prsten', te da se veseli postati 'gospođom Bezos'. Naravno, Bezos je o novoj zaručnici imao samo riječi hvale.

"Lauren ima nevjerojatnu intuiciju. Vidi stvari koje drugi ne vide, jako je osjetljiva i dobra s ljudima. Pomogla mi je i da postanem bolji u drugim odnosima u svom životu, uvijek me potiče da nazovem djecu, roditelje… Mislim da je Lauren odličan uzor", rekao je Bezos nakon zaruka.