svemirska utrka

Bezos pobijedio Muska u trci za Mars?

Bezosova kompanija potpisala je sporazum sa NASA-om

Kompanija "Blue Origin" Džefa Bezosa trebala bi nadmašiti "SpaceX" Elona Muska u utrci za Mars, zahvaljujući NASA-i.

NASA je, naime, otkrila planove za lansiranje dviju znanstvenih svemirskih letjelica na raketi New Glenn kompanije Blue Origin u 2024. godine, čime je Blue Originu osiguran ugovor vrijedan 20 miliona dolara. Izvorno planirane za raketu SpaceX Falcon Heavy uz NASA-inu misiju Psyche, letjelice su povučene zbog problema s putanjom.

Odluka NASA-e uslijedila je je nakon neuspjeha za Maska, jer se njegova raketa Starship, namijenjena misijama na Mjesec i Mars, suočila s drugim neuspjelim lansiranjem. NASA-ina misija Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorer (ESCAPADE) tako će se vinuti u svemir na Blue Originovoj neprovjerenoj raketi New Glenn, ispitujući učinke solarnog vjetra na Marsovu magnetosferu, s tri eksperimenta po letjelici.

Odmak od NASA-inih dosadašnjih tradicija

NASA-in potez dio je šire strategije za angažovanje privatnih kompanija za isplativije misije na Mars. Upotrebom niže razine osiguranja misije i najboljih komercijalnih praksi za lansiranje raketa, ovi vrlo fleksibilni ugovori pomažu proširiti pristup svemiru kroz niže troškove lansiranja, stoji u najavi NASA-e objavljenoj u srijedu.

Takva privatna saradnja označava odmak od NASA-ine tradicije korištenja vlastitih raketa za misije na Mars, čineći Blue Origin prvom privatnom svemirskom kompanijom s kojom je NASA sklopila ugovor u tu svrhu. Suparništvo u svemirskoj utrci između milijardera Muska i Bezosa intenziviralo se ranije ove godine s odvojenim ugovorima za misije na Mjesec, vrijednim više milijardi dolara.

Svaki od dva ESCAPADE satelita nosit će sljedeće instrumente: magnetometar, elektrostatički analizator i Langmuir sondu. Ti alati imaju za cilj mjerenje magnetskih polja, iona i elektrona, gustoće plazme i solarnog ekstremnog ultraljubičastog toka.

“Spremni smo malo rizikovati”

Uprkos potencijalnim rizicima, čini se da je NASA voljna riskirati s neprovjerenom New Glenn raketom. Bradley Smith, direktor NASA-inog ureda za lansiranje, priznao je taj rizik i rekao da su u NASA-i spremni malo rizikovati. ESCAPADE, označen kao misija ‘klase D’, usklađena je s niskoprioritetnom, jeftinom strategijom, uklapajući se u skromni proračun od 79 milijuna dolara.

Blue Originova odgođena raketa New Glenn, koja je prethodno ciljala inauguracijsko lansiranje za kasnu 2021. godinu, a zatim na četvrto tromjesečje 2022. godine, još uvijek zapravo nije niti poletjela.

Smith je priznao nesigurnosti u rasporedu. Sigurno postoji određeni rizik u rasporedu povezan s New Glennom koji dolazi na dnevni red, rekao je. Prozor za lansiranje u kolovozu 2024. godine dodaje daljnja očekivanja, postavljajući i dalje pitanja o spremnosti rakete New Glenn, prenosi Zimo.